Fire freske baksidelåter fra mitt første barndomsidol

Som jeg har fortalt tidligere var Cliff Richard den første utenlandske artisten jeg lærte å like. Og mitt første musikalske idol. Jeg var rundt elleve da Cliff Richard & The Shadows traff meg midt i fleisen. Musikk-kildene var en platespiller og et kvinnelig familiemedlem sine Cliff-plater, som gjorde meg til en mye mer enn middels musikkinteressert, musikkavhengig fyr. Såpass alvorlig at jeg følte at jeg måtte takke Cliff i et eget innlegg her i bloggen før jul i 2019.

Etter hvert som både 60-tallet og jeg ble eldre tok andre over musikkinteressen min. Nye, utenlandske artister og band poppet opp ukentlig og listet seg inn i musikkhjernen min. Musikkstilen endret seg, og det gjorde også jeg. Mot slutten av tiåret var jeg en håpløs romantiker som absolutt burde ha tatt med meg den romantiske delen av musikken til Cliff videre i livet. Den som lå der i bakgrunnen og ofte ble spilt på radio.

Cliff Richard fortalte til The Sunday Post i 2017 at han fikk sin første gitar hos faren sin i 1957. Han hadde alltid vært avhengig av musikk, og han sang med på alt han hørte på radio. Skiffle-musikken var hans favorittstil. Men så kom rock’n roll og endret musikksmaken hans. Og det å spille gitar og synge ble viktig for ham. Som for en ikke ubetydelig del av menneskeheten ble Elvis hans store idol. – Elvis var i en klasse for seg. Elvis kjørte Cadillac, mens jeg tok bussen, sa Cliff Richard.

Cliff Richard ga ut seks singelplater fra debuten i 1958 og ut det tiåret. Fem av dem ble topp ti-hits i Norge og i Storbritannia. Med den femte singelen fikk Cliff sitt gjennombrudd i Europa. Låten var Living Doll, som ble en nummer én-hit på begge sider av Nordsjøen. Og hans første gullplate i hjemlandet. Jeg fylte syv år den julidagen i 1959 da Living Doll kom ut. Singelen fantes selvsagt i platesamlinga til familiemedlemmet med platespilleren. Fire-fem år senere.

Baksidelåten på Living Doll var Apron Strings som ble en evig favoritt hos meg. Cliff Richard var en av Storbritannias første rockabilly-sangere, kanskje muligens den første. En av rockabilly-låtene han ga ut var Apron Strings. Skrevet av to amerikanere og innspilt også av Elvis Presley på et av hans album. Her er Cliff, The Drifters og Apron Strings. Klikk og lytt.

Fra sommeren 1959 hopper jeg til vinteren 1962. I januar kom singelen The Young Ones fra Cliff Richard & The Shadows. Låten ble selvsagt populær her i landet, og ble en av Cliff sine 24 låter innafor topp ti på salgslista i Norge på 60-tallet. Baksidelåten på singelen var nok den tøffeste i mine ører, for den sitter sammen med forsidelåten veldig godt fast i musikkminnet. Jeg har skrevet om We Say Yeah tidligere, i et eget innlegg. Men, den tåler et gjenhør her.

Ettersommeren 1962 kom singelen It’ll Be Me. En Jerry Lee Lewis-låt fra 1957 skrevet av amerikanske Jack Clement. Cliff Richard & The Shadows sin versjon ble en internasjonal topp ti-hit, og en av de 24 topp ti-singlene her i landet. Låten fikk være med på Cliff sitt 25-årsjubileumsalbum Rock’n Roll Silver i 1983. Låten ble en såpass stor favoritt hos meg at den i en periode satte seg fast i repertoaret til et av bandene jeg spilte i på 70-tallet. Her er It’ll Be Me.

Jeg hopper tilbake til våren 1962, og avslutter dette innlegget med baksidelåten på singelplata I’m Looking out the Window. Låten Do You Want to Dance ble vel så populær som balladen på forsida. I enkelte land ble baksidelåten mer populær enn forsida. Og i Nederland og Sverige toppet den hitlistene. Låten ble skrevet av den 18 år gamle amerikaneren Bobby Freeman, og innspilt på plate av ham i 1958.

Do You Want to Dance ble spesielt populær blant de danseglade på festlokaler rundt omkring. Og selvsagt har låten stått på spillelista til band jeg har spilt i. Både på 70-, 80-, og 90-tallet. Her er Cliff Richard & The Shadows og Do You Want to Dance. Et fint minne fra tidlig 60-tall, fra platebunken til et familiemedlem. I barndommen min.
Takk for at du ble med helt hit.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org og sundaypost.com
Bilde fra sundaypost.com
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.