Tøffe toner fra Blues Image, Popol Ace, Free og Guess Who

Her er et nytt innlegg med musikk jeg har plukket ut fra plate- og kassettsamlingen med artister og band fra 70-tallet. Til dette innlegget har jeg funnet fram fire låter fra fire band som snek seg inn på oss tidlig på 70-tallet. Et amerikansk, et norsk, et britisk band, og et band fra Canada. Med låter noen muligens ikke har på spillelista lenger, mens andre har dem lagret i musikkavdelinga i hjernen. Det handler bare om å få dem fram fra langt der bak. Og det får du hjelp til her.

Først ut er det amerikanske bandet Blues Image, et seks manns stort band fra Tampa, Florida. Blues Image sin karriere startet i 1966. På tross av at bandet etter hvert søkte lykken i Los Angeles, havnet ingen av de tre albumene deres på Billboard sin topp 100-liste. Det gjorde derimot den ene av de fire singelplatene de ga ut, og det med god margin. Låten var Ride Captain Ride som klatret helt opp til fjerdeplass på singellista til Billboard. Samme plassering oppnådde låten på singellista i Canada. I dag er låten en rock-klassiker på andre sida av Atlanteren.

Blood, Sweat & Tears ga ut låten på sitt åttende album New City som kom ut i 1975. Om det var fra det albumet eller etter å ha hørt Blues Image sin versjon at låten havnet på repertoaret til bandet jeg spilte i på den tida er jeg ikke helt sikker på. Jeg satser på sistnevnte forklaring siden låten tidlig havnet på en kassett i hylla mi. Skrevet av to av medlemmene i Blues Image. Klikk og lytt.

Som mange av tilhengerne fra den tida vet het bandet Popol Vuh fra oppstarten rundt 1970. De to første albumene i 1972 og 1973 kom ut under det bandnavnet. Senere i 1973 ble bandnavnet endret til Popol Ace for å unngå bråk med et tysk band med samme navn. To album til ble spilt inn med Jahn Teigen som vokalist. I 1978 kom bandets siste album Curly Sounds ut med ASA Krogtoft som vokalist.

De øvrige medlemmene i bandet var Arne Schulze og tre finnmarkinger fra Kirkenes-bandet The Scavers; Pete Knutsen, Terje Methi og Thor Andreassen. Bandet har spilt sammen ved anledninger etter at den egentlige karrieren var over i 1978. Og i 1994 la Popol Ace ut på norgesturné med Jahn Teigen som vokalist. Her er deres mest kjente låt Queen of All Queens fra 1973. Skrevet av Arne Schulze. Klikk og lytt.

Jeg har valgt London-bandet Free som det britiske innslaget i dette innlegget. Bandet med den velkjente vokalisten Paul Rodgers i spissen ble dannet i 1968. Bandet slo gjennom internasjonalt med sitt tredje studioalbum Fire and Water og med singelen All Right Now midt på året i 1970. Singelen ble en topp ti-hit på begge sider av Atlanteren, og fikk et par uker innafor topp ti på salgslista her i landet.

Seks studioalbum og en titalls singelplater ble gitt ut før bandet var historie i 1973. Albumene ble mest populære i hjemlandet, men var også å finne brukbart høyt opp på salgslister i land på begge sider av Atlanteren. Free hadde fire låter innafor topp ti på lista i Storbritannia. Men bare All Right Now traff internasjonale platekjøpere midt i hjertet. I dag er låten en rock-klassiker i hjemlandet deres. Her er All Right Now. Skrevet av bassist Andy Fraser og vokalist Paul Rodgers.

Sist ut i dette innlegget er et av mine favorittband fra det store kontinentet i vest fra slutten av 60- og første halvdel av 70-tallet. Kanadiske The Guess Who slo gjennom i vår del av verden med sitt tredje album American Woman og låten med samme tittel vinteren 1970. Bandet ga totalt ut tolv album før oppløsningen høsten 1975. Og antallet utgitte singelplater var på det meste seks-syv pr. år. Vokalist, pianist og frontfigur Burton Cummings og gitaristen Randy Bachmann skrev de fleste låtene etter 1968, sammen eller hver for seg.

Jeg har mange favoritter blant Guess Who sine låter; ballader, rocklåter, og alt midt i mellom. Valget til dette innlegget falt på den melodiøse pop-rocklåten Albert Flasher. Låten kom ut i juli 1971 i Europa, som bakside på singelen Broken. Men etter at b-siden ble mer populær enn a-siden ble rollene snudd om, og Albert Flasher ble etter det hovedlåt, altså a-side. Låten landet høyt oppe på lister i Canada, USA og Australia. Her er historia om verkstedeieren Albert Flasher, skrevet av Burton Cummings.
Takk for at du hang med helt hit.

Fakta sjekket hos Wikipedia
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.