Den evig populære gla’låten til Edison Lighthouse

– She ain’t got no money, her clothes are kinda funny, her hair is kinda wild and free
Oh, but love grows where my Rosemary goes, and nobody knows like me.

She talks kinda lazy and people say she’s crazy, and her life’s a mystery
Oh, but love grows where my Rosemary goes, and nobody knows like me.

Den er en av de gladeste og mest smil-frembringende låtene jeg vet om, britiske Edison Lighthouse sin Love Grows (Where My Rosemary Goes). Låten ble en favoritt hos meg da jeg hørte den første gang i NRK sitt Ti i Skuddet i mars 1970. Singelen hadde da vært i salg i to måneder internasjonalt. Og hadde allerede ligget i fem uker på toppen av hitlista i Storbritannia. Det har jeg lært i ettertid.

Låten ble spilt inn i november 1969 med studiomusikere og session-vokalist Tony Burrows, i midten på bildet under. Han prøvde først å få gitt ut singelen under sitt eget navn. Det gikk ikke produsenten Tony Macaulay med på. Han mente at dersom låten skulle komme med i Top of the Pops, datidas populære, britiske hitliste-program på TV, måtte Burrows ha et band i ryggen.

London-bandet Greenfield Hammer ble engasjert. Bandnavnet ble endret til Edison Lighthouse, og allerede uka etter mimet bandet til studioinnspillingen på scenen i Top of the Pops. Låten ble fort svært populær. Og Love Grows (Where My Rosemary Goes) ble den kjappest klatrende nummer én-låt i britisk musikkhistorie. Den ble en internasjonal hit, toppet listene i flere land, og ble en topp ti-hit på flere kontinenter.

Edison Lighthouse ga ut en singel til, men uten suksess. Tony Burrows forlot bandet senere i 1970 for nye oppdrag, og bandet ble oppløst. Produsenten Tony Macaulay eide bandnavnet, og han hentet inn nye musikere. Et studioalbum og en liten bunke singelplater ble gitt ut, men i 1972 var også den utgaven av bandet historie. Tony Burrows oppnådde imidlertid suksess. Han har fått sitt eget innlegget i bloggen. Du finner det bak linken under låten nederst.

Når jeg skriver evig populær i overskrifta så gjelder det ikke bare hos meg. I dag spilles Love Grows (Where My Rosemary Goes) fortsatt på radio. Den legges stadig ut på YouTube av unge folk, og den synses og kommenteres og likes på sånne medier. I 2022 var låten tilbake på hitlister rundt omkring. Blant annet i Sverige, i Storbritannia og på internasjonale lister for strømming av musikk.

Her i landet stemte ungdomsjuryene i Ti i Skuddet Love Grows (Where My Rosemary Goes) til å ligge på lista i tolv uker. Det passet meg utmerket, og låten er fortsatt en av mine store favoritt-poplåter fra den tida der. Det har du sikkert forstått. Her er Edison Lighthouse og Love Grows (Where My Rosemary Goes).
Takk for at du ble med helt hit.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org
Bildegrunnlag fra pixabay.com
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.