This is Radio Luxembourg, your station of the stars!

Tenk deg en entusiastisk engelsk DJ som starter et musikkprogram med teksten i overskrifta. Sånn kunne kanalen presenteres da Radio Luxembourg ble min kanal i min pure ungdom. Med «jingles» og trudelutter og tjo og hei. Helt annerledes enn det vi var vant med fra vår eneste radiokanal NRK. Programlederne i Radio Luxembourg var noen av verdens beste discjockeyer, og de var på lufta hver eneste kveld med det siste fra popmusikkens verden.

Radio Luxembourg var en internasjonal engelskspråklig radiokanal som sendte det nyeste av popmusikk ut til lyttere over store deler av Europa. Kanalen hadde sitt hovedsete i Luxembourg by. Kanalen ble etablert for å konkurrere med monopolet statskanalen BBC hadde i Storbritannia. BBC drev en slags sensur på hva ungdommen skulle få høre, så da ble det befriende for ungdommen i Storbritannia å ha Radio Luxembourg å støtte seg til når den aller nyeste musikken ble presentert.

Her hjemme gikk kanalen under navnet Radio Lux. På dagtid fikk vi ikke inn kanalen her oppe i nord, men utpå kvelden gikk det bedre. Det hadde visstnok noe med sola å gjøre, der oppe over skyene. At ikke mottakerforholdene var like gode bestandig, med atmosfæriske lyder og lyd som ramla ut av og til, godtok vi. Det ble mange sene kvelds- og nattetimer foran radioen for mange unge, med Top Twenty fra Radio Lux.

radio_lux
Her, i Villa Louvigny i Luxembourg by hadde Radio Luxembourg sitt hovedkontor.

Jeg hadde mine første stunder med Radio Lux etter at jeg dro hjemmefra for å gå på skole. Jeg hadde med meg en reiseradio hjemmefra, og den ga meg mange fine musikalske stunder på hybelen de fem neste årene. Et par meter ledning hengende ut av vinduet og festet i radioantenna. Det hjalp bra på lydkvaliteten.

Fra midten av 60-tallet hadde vi NRKs hitliste Ti i Skuddet å forholde oss til når vi skulle ha med oss den siste popmusikken. Men, det programmet var ikke alltid helt oppdatert på det siste av det siste. Og som i BBC var det nok en viss sensur også i NRK. For meg, som alltid har vært over normalt musikkinteressert fra barndommen, ble Radio Lux redningen for å få med meg den nyeste musikken, rykende fersk.

Fra høsten 1967 bodde jeg på hybel på Ibestad mens jeg gikk på skole der, som jeg har skrevet om et annet sted i bloggen. Men det var særlig i 1968 at interessen for Radio Lux tok tak i meg. Fordi jeg da byttet hybel i huset jeg bodde i, og fikk langt bedre forhold for å høre på radio. Og – tro det eller ei – jeg husker flere av låtene jeg hørte først på Radio Lux, 15-16 år gammel. Lyst å høre noen av dem?

Jeg var jo en liten romantiker, og sikkert litt forelsket i den tida, så det var ikke så rart at den første låten satte seg fast i følelsene. Det engelske bandet Honeybus hadde en hit med «I Can’t Let Maggie Go», og jeg syntes den var så fin. Og det syns jeg fortsatt.

Og så var det denne tøffingen. The Equals, også de var engelske, fikk sin største hit med «Baby Come Back». En av datidens partylåter.

The Band hadde jeg etter det jeg kan huske ikke hørt på, før de det året kom med låten «The Weight». The Band ble store, som vi vet, og denne låten ble deres mest kjente.

The Turtles hadde jeg hørt før, med hit’en «Happy Together». I 1968 ble «Elenore» spilt først på Radio Lux, og den ble etter hvert en av mine nynne-melodier.

Og så var det go’låten min. The Rolling Stones sin låt «Jumpin’ Jack Flash» hørte jeg første gang på Radio Lux i 1968. Og siden har den vært min Stones-favoritt.

Da jeg var ferdig med gymnaset våren 1972, var Radio Lux lagt på hylla. Tilgangen på musikk var endret, jeg kunne kjøpe musikken og jeg kunne høre på den på andre måter enn via susende radiolinjer. Men, Radio Luxembourg holdet det gående uten meg. De hadde sin siste sending 30. desember 1992, etter nesten 60 år med populærmusikk til unge europeere.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org
Bilder fra radioluxembourg.co.uk

Lyd fra YouTube

Vil du lese mer, klikker du på «Forside» i menyen øverst, og velger lesestoff.

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.