Populær popmusikk i påsken 1974

Påsken 1974 startet andre uka i april. For 50 år siden i skrivende stund. I dette innlegget har jeg tatt for meg den uka for å finne ut hvilken musikk som var mest populær blant oss og rundt oss. Årsaken er min nysgjerrighet på fakta om musikken jeg vokste opp med, og ikke bare lyden av den. Og som alltid deler jeg det jeg finner med deg.

Vi starter hjemme i Norge med låten som tronet øverst på den offisielle salgslista, VG-lista. Bandet var ABBA, og låten var Waterloo. Som ei uke før salgsstatistikken for påskeuka var klar hadde vunnet Eurovision Song Contest-finalen i Brighton. Her i landet var den engelske versjonen mest populær. Mens i Sverige toppet Waterloo hitlista Kvällstoppen i påskeuka med svensk tekst. Naturlig nok. Her er et gjenhør – og et gjensyn med ABBA og Waterloo, på engelsk. Klikk og lytt.

Originalversjonen av låten Sandy tilhørte den amerikanske artisten Dion, som ga den ut som singelplate i 1963. Dion DiMucci, som han egentlig het, skrev låten. Og hans hektiske originalversjon toppet den svenske radiohitlista Tio i Topp et par uker i 1963. Ti år senere hadde den populære svenske duoen Svenne & Lotta en fengende topp ti-hit her i landet med samme låt.

Inger Lise Rypdal & Stein Ingebrigtsen lå i påsken 1974 øverst på Norsktoppen-lista med sin versjon av Sandy. Som med nyskrevet norsk tekst hadde blitt til Ha det bra, vi sees i morgen. Inger Lise og Stein holdt fast på førsteplassen på Norsktoppen i fire uker i april. Elleve år etter Dion sin originalutgivelse. Her er landets mest populære norske låt i påsken 1974.

I Storbritannia tronet kanadieren Terry Jacks øverst på hitlista i påsken 1974. Låten var Seasons in the Sun, som senere det året inntok Norge og førsteplassen på VG-lista. En plass låten klorte seg fast på i tolv uker. I Storbritannia toppet låten lista de fire april-ukene, og lå lenge innafor topp ti på lista. Og den ble en nummer én-hit i 21 land kloden rundt det året. Populær låt, altså. Her er Seasons in the Sun.

Selvsagt må vi ha med Radio Luxembourg sin Top Twenty-liste. Terry Jacks og låten hans hadde toppet den lista uka før påske. Men øverst på Top Twenty-lista i påskeuka 1974 lå selveste Slade, som allerede hadde hatt et titalls låter på toppen av hitlistene i Europa. Everyday var deres fjortende internasjonale singelplate-utgivelse. Og deres sjette topp ti-låt her i Norge. Her er Everyday.

Øverst på Billboard 100-lista i USA tronet det svenske bandet Blue Swede med velkjente Björn Skifs som vokalist. Låten var Hooked on a Feeling, som fikk bare den ene påskeuka på toppen. Men, det holder til å få være med her. Hooked on a Feeling var bandets debutsingel fra albumet med samme navn. Bandet ble i 1972 satt sammen rundt Björn Skifs som hadde behov for et backingband.

Björn Skifs forlot bandet allerede i 1975 til fordel for en solokarriere, og det opprinnelige bandnavnet Blåblus ble tatt i bruk igjen. Tre andre vokalister var innom bandet. Suksessen uteble, og etter fem studioalbum og en bunke singelplater var bandet historie i 1979. Vi avslutter med Blue Swede og Björn Skifs sin Hooked on a Feeling. Bandets mest populære låt. Fra 1974.
Takk for at du ble med helt hit.

Fakta sjekket hos vglista.no, musikalske.net, officialcharts.com, billboard.com og hitnoteringen.nl
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.