Om skolestrid, kaptein Svang og litt til fra våren 1964

Jeg har skrevet tidligere om livet rundt oss og blant oss i hjembygda i januar, februar og mars 1964. Den sistnevnte måneden kan du lese om ved å klikke på linken under dette innlegget. Jeg gjentar derfra at siden jeg i den tida var en lite nyhets-interessert 11-åring må jeg i dag ta lokalavisene til hjelp for å tilfredsstille nysgjerrigheten om livet i gamle dager. I dette innlegget deler jeg med deg 60 år gamle hendelser blant oss og rundt oss i vårmånedene april og mai 1964.

Skolestrid i skolestyret
Avisstoffet fra den ferske, sammenslåtte kommunen vår handlet denne våren mye om intense diskusjoner att og fram og hit og dit i skolestyret om skolepolitikk. Noe som for oss skoleelever burde være et interessant tema. Men som nok gikk over hodene på oss, mest fordi det ikke handlet om Grov skole. Derimot var temaet plasseringen av den nye ungdomsskolen i kommunen. Evenskjer eller Sandstrand, det var det delte meninger om.

Da det skulle stemmes tok det fire timer før man hadde et resultat. Skolestyrets flertall for Sandstrand, som ble frontet av Nanna Karlsen, la fram et fullt ferdig utarbeidet forslag om at skolen burde ligge der. Avstemningen endte med ni stemmer for Sandstrand, og åtte stemmer for Evenskjer. Men, Sandstrand-motstanderne ville ikke ha det sånn. De murret fortsatt, og de ga seg ikke så lett. Men det gjør jeg. Punktum.

Saltvann skole
Skolestyret diskuterte også utbygging av Saltvann skole, som hadde behov for større plass. Et nytt byggetrinn med aktivitetsrom og gymsal var nødvendig. En representant fra en annen del av kommunen lurte fælt om om hvorfor ikke løsningen kunne være å kjøre elevene til Grov for kroppsøving. Skoleinspektøren var klar på at kjøring av elever på smale, dårlige veier på all slags føre var uaktuelt. Saltvann skole måtte bygges ut. Han fikk støtte fra lokale representanter. En av dem fortalte at det for lenge siden ble avsatt midler til tegninger. Men at pengene var blitt brukt på andre ting.

Dyrstad og Bendiktsen
Uka før hadde skolestyret brukt noen timer på å ansette Peder Dyrstad som kommunens skoleinspektør. Tre sterke kandidater stilte til start, og først en time før midnatt var man kommet i mål. Peder Dyrstad fikk jobben. Skolestyret vedtok også at kontorsted for skoleinspektøren skulle være Grovfjord, der Dyrstad var bosatt. Og ville få en kort spasertur på jobb.

I forbindelse med et av møtene tok skolestyret seg tid til et bursdagsbesøk hos den tidligere skolestyre-representanten Hilmar Bendiktsen, som fylte 70 år. Flagget vaiet i vinden, og diskusjonen gikk høyt i stuen, skrev avisa. Som konkluderte med at denne gangen hadde skolestyret brukt en lang dag på fornuftig vis. Også kommunestyret hadde brukt sin dag fornuftig. Her ble det nemlig vedtatt finansieringsplan for utbyggingen av Grov skole. Med et tilbygg til en prislapp på 650.000 kroner.

Fergetrøbbel
I Tovik krevde man anløp av Vågsfjordferga. Den som var planlagt satt inn i trafikk mellom Harstad, Sørrollnes og Grov. Representanter fra bygdene mellom Djupvik og Sandstrand hadde kommet med krav i brevs form om at Tovik skulle med i fergeplanene. Lokalbåten som anløp Tovik fraktet årlig rundt 6.000 passasjerer til og fra. Og man kunne slett ikke gå med på at Tovik var utelatt fra anløpsplanen til ferga som skulle erstatte lokalbåten.

Det ville bli dobbelt så dyrt å reise med buss til og fra Harstad. Og Skånland ville bli delt i to inntil veien mellom Renså og Grov kom på plass en gang inn i framtida. Man argumenterte videre med at ungdom fra Tovik og distriktet rundt i alle år hadde gått på realskolen og folkehøgskolen på Ibestad. Og at en mer komplisert reisevei via Harstad ville gjøre skolegangen nærmest håpløs.

Kaptein Svang & co
Så kom avisnyheten om at 70-80 mann fra ingeniørbataljonen på Skjold fredag 5. mai skulle starte veibygging fra Stræte mot Hilleshamn. Arbeidet skulle ledes av kaptein Svang. På nord-trønderdialekt betyr navnet hans sulten, så her kom det nok til å gå unna. Tre, fire bulldosere skulle tas i bruk i tillegg til andre maskiner. Grunnarbeidet skulle med to skift utføres i løpet av et par uker. Som nysgjerrig ung gutt på sykkel kan jeg bekrefte at det gikk unna.

Fra næringslivet
I april kom nyheten om at E.M. Hansens Slip og Båtbyggeri skulle bygge en 90 fot lang fiskebåt til bygdas egne reder-brødre Henry og Fredrik Nilsen. Lokalavisa nord-vest for oss skrev at båten ville koste rundt én million kroner. Nybygget skulle utstyres for sildefiske ved Island og langs norskekysten. Og skulle være ferdig i 1965. Båten skulle erstatte Othelius Nilsen som gikk ned på Mehamnfjorden i Finnmark i juli 1963, og som Henry Nilsen var medeier i.

Hos Grovfjord Mek. Verksted hadde man mer enn nok å henge fingrene i. Høsten året før åpnet verkstedet ei avdeling for reparasjon av biler. Og et halvt år senere manglet man faglært arbeidskraft og god nok plass til verksteddriften. Han far, Markus Hansen fortalte at man satt med planer om en utvidelse av verkstedlokalene, men at man ville se det an med eventuell utbygging.

Støvsuger?
Nevnte jeg at det i Skånland skolestyre ble lagt fram forslag om innkjøp av støvsuger til Saltvann skole? Forslaget kom i forbindelse med vedtak om vedlikeholdsarbeid på skolen. Representant Grøneng og flere med ham fra andre sida av fjellene protesterte. Han hadde aldri hørt om skoler som hadde sin egen støvsuger. Den nyansatte skoleinspektør Dyrstad kunne fortelle at Grov skole lenge hadde hatt egen støvsuger.

Sånn gikk no dagan den våren i 1964. Takk for at du ble med helt hit.

Fakta sjekket hos nb.no
Bilder fra digitaltmuseum.no

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.