Populær norsk og svensk 1965-pop fra hukommelsen

Min interesse for utenlandsk pop og rock startet med Cliff Richard & The Shadows to-tre år inn på 60-tallet. Hektet som jeg ble på musikken til Cliff og gjengen hans lot jeg meg selv få være med på oppstarten til The Beatles og andre kjente, utenlandske og norske band og artister. Og den videre utviklingen av pop og rock utover 60-tallet og videre gjennom hele 70-tallet.

Det er årsaken til min sterke tilhørighet til musikken fra de to tiårene. I tillegg til at det på den tida flommet over av god musikk fra ekte musikere med ekte instrumenter. I dag lytter jeg til all slags musikk, gammel som ny. Og har flere favoritter fra alle de fire og et halvt tiårene etter 70-tallet. Men, musikken fra 60- og 70-tallet ligger mitt hjerte nærmest. Som det så fint heter. Og derfor oppstår blogginnlegg som dette.

Da vi gikk inn i året 1965 var jeg tolv år. Da sommeren var over hadde jeg fylt tretten og blitt tenåring. Selvsagt følte jeg at jeg hadde blitt et helt år eldre. Den utenlandske popmusikken hadde blitt mest populær i hodet mitt. Men det fantes flere norske og svenske artister med fine låter jeg ikke hadde noe som helst imot å lytte til. Og i dag innrømme at jeg likte dem. Sånne låter blir gjerne sittende fast i hukommelsen. Her er en variert bunke med fem av dem.

Trompetisten Finn Eriksen var en populær kar her i Norge på den tida. Jeg husker veldig godt instrumentalen Lappland, som kom med i Ti i Skuddet sommeren 1965. Riktignok hadde radiohitlista til NRK eksistert i bare tre måneder, men det hadde blitt mitt favorittprogram allerede fra første stund. Lappland lå i ti uker på Ti i Skuddet-lista, to av dem på førsteplass. Og var ei av landets ti mest solgte singelplater i 22 uker sommeren og høsten 1965.

Det finnes flere nyere innspillinger med Finn Eriksen og låten hans der ute på lufta. Men, bare originalen fra 1965 er god nok i et innlegg som dette. Her er Finn Eriksen og den knappe to minutter lange Lappland. Med slamrende piggtrådgitar og helt sikkert Kjell Karlsens orkester. Klikk og lytt.

Svenske Jailbird Singers oppsto i et fengsel utenfor Stockholm. Fengselspresten hadde oppdaget de tre unge karenes musikalitet, og fikk dem med i fengselskoret. Og det gikk ikke lenge før visetrioen Jailbird Singers ble dannet. En svensk plateprodusent hadde hørt om dem, og dro til fengselet for å lytte på dem under en konsert. Han ble så begeistret over de tre at han tilbød dem platekontrakt der og da.

Resultatet ble et studioalbum med tittelen Tjyvballader och barnatro, og ut fra det kom singelen Där björkarna susa. Låten ble en hit både i hjemlandet, og her i landet var den ei av Norges ti mest solgte singelplater i 24 uker i 1965. Men, i Ti i Skuddet slapp den aldri til. Fordi NRK overså den og valgte heller versjonen til programledern sin visetrio Tre Tainers. Her er Där björkarna susa og Jailbird Singers.

Sven Ingvars hadde flere låter høyt oppe på salgsstatistikken i Norge i 1965. Men bare en av dem ble solgt og kjøpt helt til topps på den lista. Låten var Fröken Fräken, som i åtte uker den vinteren var den mest solgte singelplata her i landet. Ti i Skuddet kom ikke i gang før i slutten av april, så der fikk Fröken Fräken aldri slippe til. Men låten ble spilt mye på norsk radio. Her er historia om lille søte frøken Fräken i fra Fryken.

Enda et populært svensk band får slippe til her. Jeg har skrevet om Hep Stars og låtene deres tidligere, og i dette innlegget hadde jeg tenkt å bruke en av låtene deres om igjen. Så kom jeg på at baksida på den populære singelen Farmer John var minst like populær hos de unge på bygda den gangen. Og at alle danseband med respekt for seg selv hadde den melankolske Donna på repertoaret også i mange år etter at den ble utgitt. Låten ble opprinnelig skrevet og utgitt av Ritchie Valens på 50-tallet. Her er Hep Stars og Donna. Fra 1965.

Et 1965-innlegg med norske artister involvert er ikke komplett uten The Pussycats. Tromsø-bandet debuterte dette året med singelen Ebb Tide. Og ble kjapt svært populære blant norsk ungdom. Og mitt absolutte norske favorittband fra 60-tallet. Bandet hadde tre låter med i Ti i Skuddet dette året. Og to singelplater blant topp ti på salgslista i Norge.

Den ene av singlene var den swingende Boom Boom, som lå innafor topp ti på salgslista i fem uker. Jeg avslutter dette innlegget med The Pussycats og Boom Boom. Et kjært minne om hvordan ekte, dansbar piggtrådpop fra 1965 skulle låte. Fra ekte musikere med ekte instrumenter.
Takk for at du ble med helt hit.

Fakta sjekket hos Wikipedia, norwegiancharts.com og musikalske. net
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.