Skoleferie-musikk fra sommeren 1968

Midt i skoleferien 1968 fylte jeg 16, og hadde bodd på hybel for å gå på skole siden august året før. Jeg har tidligere skrevet om musikken som det første skoleåret borte hjemmefra kom ut fra min følgesvenn på bildet over. Radioen som var en god kompis å ha når jeg skulle nyte en av mine store interesser – den utenlandske popmusikken. Fra artister og låter som stadig kom fra Radio Luxembourg og NRK sin radiohitliste Ti i Skuddet.

Fra stuevinduene på Moa hadde vi fin utsikt til byggingen av brua over Straumen i Grovfjord. Brua som litt mer enn et halvt år senere skulle gi meg en enklere vei til og fra realskolen på Ibestad i helger og i skoleferier. Radioen på bildet over sto igjen på hybelen på Lilleskog. Og denne sommeren måtte radioen i stua til foreldrene mine stå for sommermusikk-leveransen.

Innafor topp ti på salgslista til VG og på radiohitlista til NRK lå Cliff Richard og hans Congratulations, Johnny Cash med Folsom Prison Blues, Gary Puckett & The Union Gap med Young Girl, og Otis Redding med sin (Sittin’ on) The Dock of the Bay. Der lå også britiske Herman’s Hermits, svenske Ola & The Janglers, og amerikanerne i The Monkees. Og flere andre. Her er fire andre favoritter fra utlandet sommeren 1968.

Jennifer og Rose
Først ut er britiske The Hollies som til min store glede den gangen lå på Ti i Skuddet-lista hele sommeren med låten Jennifer Eccles. Låten var bandets niende hit i Norge, det har jeg lært i ettertid. Jeg liker bandet fortsatt, som et av mine favorittband fra 60-tallet. Så får det være at denne låten i dag ikke er en like stor Hollies-favoritt hos meg som den var i 1968.

Jennifer Eccles ble skrevet av frontfigurene i bandet, Allan Clarke og Graham Nash. Kona til Clarke het Jennifer til fornavn. Rose, kona til Nash het Eccles til etternavn. Sånt ble det romantisk musikk av. Graham Nash forlot for øvrig bandet mot slutten av 1968 til fordel for en senere karriere i USA sammen med kjente musikerkompiser. Blant annet i Crosby, Stills, Nash & Young. Her er Jennifer Eccles. Klikk og lytt.

The Son Of Hickory Holler’s Tramp
To dager etter bursdagen min i juli 1968 suste O.C. Smith og låten The Son Of Hickory Holler’s Tramp rett inn på førsteplass i Ti i Skuddet. Og låten ble liggende på lista resten av sommeren. Det var helt okei for meg, for jeg likte den. At den var en av de tre mest solgte singelplatene i Norge i fire uker i juli og august må også nevnes.

The Son Of Hickory Holler’s Tramp ble skrevet av en amerikansk countryartist, og ble først spilt inn på plate i 1968 av hans country-kollega Johnny Darrell. Det ble imidlertid O.C. Smith som fikk en internasjonal hit med låten. Den dramatiske teksten handler om ei mor med 14 barn, som må ty til et liv på gata for å skaffe mat til ungene sine. Etter å ha blitt forlatt av sin alkoholiserte mann. Ei tragisk historie med fengende toner til.

Fra Roosevelt til Robinson
Den ble ikke blant de mest solgte låtene i Norge Simon & Garfunkel sin Mrs. Robinson. Også det har jeg lært i ettertid. Låten fikk fire uker blant de ti mest solgte singelplatene i Norge i 1968, og det i august. Ungdomsjuryene i Ti i Skuddet ga derimot låten en god mottakelse da den ble med i programmet to dager etter bursdagen min. Ungdommene stemte Mrs. Robinson til fire uker uker på førsteplass, og totalt tolv uker på lista.

I sin brokete karriere ga duoen ut mye fin musikk på de fem albumene de ga ut fram til 1970. Jeg lytter fortsatt på mye av musikken deres. Og nyter den vel så mye som den gang da musikksmaken min var litt tøffere enn i dag. Sommeren 1968 ble Mrs. Robinson en Simon & Garfunkel-favoritt hos meg. I startgropa hadde de to gitt låten tittelen Mrs. Roosevelt. Da deler av låten ble med i filmen The Graduate ble tittelen endret til Mrs. Robinson.

Hinkende Jack
Den siste låten i dette innlegget traff meg midt i fleisen den sommeren i 1968. The Rolling Stones og Jumpin’ Jack Flash var ei av Norges ti mest solgte singelplater i hele juni og juli. Låten toppet Radio Luxembourg sin hitliste Top Twenty tidlig på sommeren. Skrevet av Mick Jagger og Keith Richards, inspirert av Jack, Richards sin haltende gartner. Jumpin’ Jack Flash ble for øvrig årets fjerde mest populære låt på verdensbasis. I 1968.

The Rolling Stones slapp til i Ti i Skuddet med låten i slutten av juni, da Jumpin’ Jack Flash ble stemt inn på andreplass. Men, to uker senere stemte de 200 ungdommene i juryen låten ut av lista. Uansett, låten har sittet fast i min musikalske hjerne som min favoritt med bandet helt siden den fine musikk-sommeren i 1968.
Takk for at du ble med helt hit.

Under låten finner du linken til innlegget om hybelmusikk fra våren 1968.

Fakta sjekket hos norwegiancharts.com og musikalske.net
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.

Legg igjen en kommentar