Hybelmusikk på Lilleskog fra våren 1968

Da våren kom hadde jeg bodd på hybel for å gå på skole borte hjemmefra siden august året før, fortsatt som 15-åring. Jeg har tidligere skrevet om musikken som høsten 1967 og vinteren 1968 kom ut fra min følgesvenn på bildet over. Radioen, som var en god kompis å ha når jeg skulle nyte en av mine store interesser – den utenlandske popmusikken. Med nye artister og låter som stadig kom fra Radio Luxembourg og NRK sin radiohitliste Ti i Skuddet.

Dette året feiret vi sen påske. Og da vi kom tilbake på skolen midt i april piplet helt sikkert våren fram i bakkene på Ibestad. Vi sier det sånn. Sommerferien var ikke langt unna. Men før den skulle vi første års realskole-elever ha års-tentamen i flere fag. Og da var det helt greit for meg å avslutte kveldene med litt musikk på lavt volum fra Radio Luxembourg. Etter lekse-pugging og etter kortspill rundt det runde bordet hos Gratangsværingen og Senjaværingen på nabohybelen på Lilleskog.

Jeg trivdes godt i miljøet rundt meg den gangen. Hos hybelvertene, med de to hybelkameratene, og i ungdomsmiljøet rundt meg. Jeg trivdes på skolen, med elever fra helt nord på Senja til helt sør på Evenskjer. Og med et brokete utvalg av lærere i alle aldre, for å si det sånn. Som noen av dem tok yrket sitt veldig seriøst, mens andre var litt mer løsslupne. Og midt oppi dette trivdes jeg med musikken, som ble min livslange hobby nummer én fire år etter 1968.

Jeg åpner musikkavdelinga med skotske Donovan, en av mine 60-tallsfavoritter i sin sjanger. Mens musikken utenfra hadde blitt mindre beat-preget og mer pompøs og dramatisk, var Donovan i sin egen allsidige kategori. Underfundig, og mer rolig og fredelig. Hans tiende singelplate Jennifer Juniper var en populær låt på begge sider av Atlanteren, og i også i Ti i Skuddet. Her er Donovan, klikk og lytt.

Et mimre-innlegg fra våren 1968 uten amerikanske Gary Puckett & The Union Gap… Ja, det skulle vel ha gjort seg. Låten Young Girl kom ut fra radio-høyttalere i Norge både fra Radio Lux og Ti i Skuddet. Og ifølge nettstedet musikalske.net var låten årets sjette mest populære på Ti i Skuddet-lista våren og sommeren 1968. Singelen var også Norges mest solgte i seks uker denne våren. Høyt på lista også hos meg over de mest populære låtene fra 1968. Her er Young Girl.

Den mest populære låten i Ti i Skuddet i 1968 sto amerikanske Otis Redding for. Han døde i en flystyrt i hjemlandet i desember 1967, bare 26 år gammel. Han ble allerede kalt King of Soul, og en av låtene som gjorde ham enda mer populær var (Sittin’ on) The Dock of the Bay. Den kom ut etter hans død, i januar 1968. Låten lå på topp ti-lista til Ti i Skuddet i 22 uker våren og sommeren det året. Og ble hans mest populære her i landet. Her er (Sittin’ on) The Dock of the Bay.

Selvsagt må The Beatles være med i dette innlegget. Bandet ga ut bare tre singelplater i 1967, den siste i juli. Det hadde gått et år siden forrige studioalbum, og platekjøperne var sultefôret på ny musikk fra dem. I mars 1968 kom singelen Lady Madonna, en fresk, fengende låt. Ikke blant The Beatles sine mest populære rent salgsmessig her i landet. Og Ti i Skuddet-juryer likte den i bare to uker. Lady Madonna ble en av mine Beatles-favoritter. Og var helt sikkert på plass i jukeboksen på kaféen i Hamnvik. Det holder i massevis til å få være med her.

Jeg avslutter dette innlegget med – i mitt hode og etter datidas musikksmak – en av de fineste popballadene fra 60-tallet. Det britiske bandet Honeybus fikk i sin seks år lange karriere bare denne ene nummer én-hit’en med låten I Can’t Let Maggie Go. Og ble dermed det vi på ny-norsk kaller et one hit wonder. Et begrep som til dags dato ikke har fått en dugelig norsk oversettelse. Vi trenger den heller ikke.

I Can’t Let Maggie Go lå på hitlista i Storbritannia i to måneder. Noe som var uvanlig i landet som hele tida bugnet av ny musikk og nye artister. Her i landet fikk den seks uker i Ti i Skuddet, to av dem på førsteplass. I mine ører og i min også den gangen romantiske hjerne var låten en kjempefavoritt det året. Og låten har vært rundt meg i alle år etter realskolen. «She flies like a bird in the sky, and I wish that she was mine».

Her er Honeybus og låten I Can’t Let Maggie Go. Fra våren 1968. Takk for at du ble med helt hit.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org
Lyd fra YouTube

Klikk på denne linken og les det forrige hybelmusikk-innlegget:

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.