Småplukk fra musikklivet i 1973

1973 ble et viktig år for meg personlig. Jeg flyttet hjemmefra for godt den høsten, for å begynne i ny jobb i byen. Jeg hadde bodd på hybel i fem år under videregående skolegang, men nå skulle jeg tjene mine egne penger og betale for livets opphold selv. Sammen med meg hadde jeg musikken og gitaren. Og når en del av jobben i radio-/TV-forretninga gikk ut på å ta meg av platebaren og innholdet i den, fikk jeg det som plommen i egget. Musikkinteressen fikk næring og vokste seg stor. Og noen ti-år senere resulterer det i egenkomponerte, musikalske innlegg som dette.

For alltid nummer én
Første dag i mars 1973, på en torsdag, slapp Pink Floyd sitt åttende studioalbum «The Dark Side of the Moon» løs på oss. Og ble med det mitt største favorittband, og plata ble min favoritt blant deres utgivelser. For alltid. Vi som har bandet langt framme i panna vet at albumet ble en kjempesuksess over hele kloden. Her i landet lå albumet kontinuerlig høyt oppe på salgslista til VG fra slutten av mars 1973 til oktober 1974. Nyutgivelser sørget for at «The Dark Side of the Moon» fikk totalt 97 uker på VG-lista fram til høsten 2018.

Av… Og på igjen…
Jeg tillater meg å hoppe litt rundt i året 1973, og starter i slutten av juni. Nærmere bestemt månedens siste dag. Denne lørdagen sluttet Ian Gillan som vokalist i Deep Purple, etter et fire år langt samarbeid. Misnøye og krøll med forholdet til mannen med gitaren var årsaken. Elleve år senere var Gillan tilbake som vokalist i bandet.

Brødrene Phil og Don Everly erklærte duoen The Everly Brothers for oppløst to dager før midten av juli. Etter 22 år på veien ble den ene av dem lei. I dette tilfellet gikk det ti år før samarbeidet ble tatt opp igjen, et samarbeid som varte i nye 22 år.

Temmelig nøyaktig midt i juli, under en konsert i London, fortalte en følelsesladd frontfigur Ray Davies i The Kinks publikum at han kom til å forlate bandet. I motsetning til de to tilfellene over gikk det ikke mange timene før nyheten kom om at han hadde ombestemt seg. Under en annen konsert i London to uker tidligere, kvittet David Bowie seg med sin scenefigur Ziggy Stardust. Og det foran overraskede og sjokkerte fans. Figuren hadde hengt ved ham i rundt et år, og ble aldri tatt fram igjen av Bowie.

Lista over kjente band som hoppet av og ble oppløst dette året er ikke særlig lang. Fredrikstad-bandet Aunt Mary, og amerikanske The Doors og The Byrds var blant dem. Førstnevnte etter tre år på veien, de to andre etter henholdsvis åtte og ni års karriere. At førstnevnte gjenoppsto med ny besetning fem år senere, får så være.

Lista over nye band som fikk sin scenedebut i 1973 etterfulgt av en stor karriere, er heller ikke lang. Tre av de aller mest kjente internasjonalt var Kiss, Bad Company og AC/DC. Mens her i landet ble langlivete New Jordal Swingers dannet dette året.

Platedebutanter derimot…
Queen ga ut sitt første studioalbum tre dager etter bursdagen min i juli denne sommeren. Albumet «Queen» fikk god mottakelse av kritikerne, som i kortversjonen ikke var i tvil om at dette energiske, britiske bandet hadde noe å stille opp med. Og at de kunne komme til å stjele heavy metal-tronen fra Led Zeppelin. Platekjøperne var litt mer lunkne, og Queen måtte nøye seg med plassering såvidt innafor topp 50 på salgslista i selveste hjemlandet. Men det skulle ordne seg de neste årene. Og Queen dreide litt på stilen og lot Led Zeppelin beholde tronen sin.

Blant mange artister som ga ut sitt første soloalbum dette året tar jeg med Kim Larsen, Art Garfunkel, Marie Osmond, Bryan Ferry, Gregg Allman, Suzi Quatro og Tom Waits. I Sverige ga Björn & Benny, Agnetha & Frida ut sitt debutalbum «Ring Ring» våren 1973, før de ble til ABBA. Albumet ble gitt ut i Skandinavia pluss en del andre land i fastlands-Europa, og havnet høyt på salgslistene. I Storbritannia og USA ble ikke albumet gitt ut før i henholdsvis 1992 og 1995. Her er en av låtene på albumet, «Nina, Pretty Ballerina». Klikk og lytt.

John Fogerty ga ut sitt første soloalbum denne våren. Albumet ble gitt ut med tittelen «The Blue Ridge Rangers», og kreditert et ikke-eksisterende band med samme navn. Fogerty spilte alle instrumentene, sang alle stemmene, og produserte albumet selv. Men navnet hans fantes ikke på coveret. Da han med årene kom ned på beina igjen sa han at han valgte å gjøre det på denne måten, fordi han ville distansere seg fra Creedence-karrieren. Her er en av låtene fra albumet, «Jambalaya (On the Bayou)».

Britiske 10cc ga ut sitt debutalbum sommeren 1973. Albumet hadde samme tittel som bandets navn, og vekket musikkverdenen med annerledes låter. Plata ble et varsel om hva man hadde i vente fra bandet de kommende årene. Albumet «10cc» solgte brukbart, men ble med årene ikke blant bandets bestselgende. Én av singlene gitt ut fra albumet var «Rubber Bullets», som gikk til topps på singellista i hjemlandet. Her er den.

Norske platedebutanter
De etablerte norske artistene ga ut mye musikk i 1973, men norske platedebutanter var det betydelig færre av. Et av bandene som debuterte på plate etter å ha eksistert noen år, var Septimus. Bandet ble i Norge muligens mer populært live enn på plate, og holdt seg på veien til midten av 80-tallet. Det ble totalt gitt ut ni studioalbum med bandet.

Humorbandet Jonas Fjeld Rock’n Rolf Band ga ut sitt første og eneste studioalbum i 1973, mens humoristen Arthur Arntzen ga ut sin første av ni humorplater samme år. «Han Oluf» inneholdt lite pop og rock, men humoren skapte rock’n roll som bare det i humørfylte, norske hjem.

Og apropos humor og musikk; Øystein Sunde hadde solodebutert på langspillplate allerede i 1970. Men i 1973 ga han ut sitt aller første album i Sverige. «Sunderfundigheter» inneholdt låter fra hans to første norske album, oversatt til svensk av sportskommentatoren Åke Strömmer. Å påstå at plata ble en suksess på andre siden av Kjølen är vel att ta i litet. Som man muligens sier i Sverige.

Platedebuterte gjorde også duoen Kirsti & Benny med albumet med samme navn. Duoen med etternavn Sparboe og Borg, du vet. Tromsøjenta Kirsti Sparboe hadde allerede åtte soloalbum på CV-en, og hadde tidlig dette året vunnet Spellemannsprisen som beste kvinnelige vokalist. Svenske Benny Borg hadde gitt ut sitt første norske soloalbum tidligere i 1973, etter før det å ha gitt ut fem album utenfor Norges grenser.

Jeg må putte inn en annerledes debutant akkurat her, nemlig radiohitlista Norsktoppen. Første program ble sendt lørdag 20. januar, og ble lagt ned etter knappe 36 år. Vinneren i det første programmet var den samme Benny Borg med låten «Balladen om Morgan Kane». Andreplassen tok, ja nettopp, Kirsti Sparboe. Og de to holdt på plasseringene sine i tre uker.

Ragnarock og oljekrise
Lørdag 17. juni 1973 var dagen for en kulturhistorisk begivenhet i norsk musikk. Mer enn 30.000 ungdommer fikk oppleve festivalen Ragnarock ved Holmenkollbakken i Oslo. Et forsterkeranlegg på 13.000 watt ble leid inn fra London. Naboene fikk tilsendt brev med gratisbilletter til ungdommene i huset, og de voksne fikk oppfordring om å holde seg hjemme. Og aller helst reise bort mens konsertene pågikk, dersom de ikke tålte høy lyd.

Flere store norske og utenlandske artister og band spilte live under åpen himmel på Ragnarock. Blant andre Popol Vuh, felespilleren Sigbjørn Bernhoft Osa og Saft, Prudence, danske Savage Rose, og de britiske bandene Mungo Jerry og The Pretty Things. Aunt Mary var et av trekkplastrene, men slapp aldri til på scenen på grunn av forsinkelser i forhold til tidsplanen. Idéen til festivalen kom fra et norsk filmselskap. Dermed ble konsertene og livet «i salen» filmet. Det ble til en helaftens spillefilm med påfølgende gode kritikker i avisene. Festivalen ble arrangert på samme sted året etter, og på Ullevaal Stadion år tre. Festivalen ble en inspirasjon for senere norske musikkfestivaler.

I oktober 1973 startet oljekrisen i den vestlige verden. Vi som hadde noen år bak oss den høsten og vinteren husker bensinmangelen og kjøreforbudet i helgene her i landet. Oljekrisen påvirket også musikkindustrien. Produksjonen av vinyl til singler og LP-er ble begrenset som følge av mangelen på olje og skyhøye oljepriser, og utgivelser av mange nye plater måtte utsettes. Platene som ble utgitt ble trykket opp i begrenset antall, og først til mølla-prinsippet hersket i platebutikkene en periode.

Apropos Norsktoppen
Jeg nevnte Norsktoppen, fordi fra første høstdag i 1973 erobret Lofoten-bandet Jensine Olsens Plastikkk Band førsteplassen på lista. Som første nord-norske band. Med debutsingelen «Eg gjette Tulla» ble de liggende øverst på lista i hele fem uker. Her er «Eg gjette Tulla» i Jensine Olsens Plastikkk Band sin versjon, med velkjente Dag Kajander som frontfigur. Klikk-k og lytt.
Takk for at du leste helt hit.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org og no.wikipedia.org
Bilder fra nrk.no og discogs.com
Lyd fra YouTube

Vil du lese mer, klikker du på «Forside» i menyen øverst, og velger lesestoff.

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.