Det musikalske mai for 50 år siden

Mens dette femte, månedlige innlegget om musikk fra 1972 skrives, konstaterer jeg at også mye av musikken fra mai det året har overlevd årene som har gått. Og spilles fortsatt. Jeg har skrevet det før, og gjentar igjen at 1972 var et spennende og viktig år for meg på så mange måter. Ikke minst musikalsk sett. Og derfor skriver jeg månedlige musikkminner fra det året. Her er et innlegg med litt historie og litt lyd av noe av musikken som dagens kjente artister ga ut i mai 1972.

Når jeg leter etter fakta om musikkutgivelser fra tidlig på 70-tallet, er det i engelske kilder enkelt å finne ut når utenlandske artister sine plateutgivelser kom. I norske kilder oppgis det sjelden utgivelsesdatoer for norske singler og album, kun årstall. Og da blir det som å lete etter den berømte nåla der du vet. Derfor handler disse innleggene mye om utenlandske artister. Som egentlig gjenspeiler pop og rock i Norge i 1972; det dreide seg mye om det som kom fra utlandet.

Øverst på salgslista
Da mai gikk over i juni toppet fortsatt ESC-toeren The New Seekers Norges offisielle salgsliste VG-lista. Låten var «Beg, Steal or Borrow», som var inne i sin siste av åtte sammenhengende uker på førsteplass. Ann-Louise Hanson på andreplass med sin «Tag emot en utsträckt hand» var i full fart på vei oppover på salgslista til senere plassering på plassen over. I noen uker.

Eivind Løberg og «Ratiti» hadde glidd ned til tiendeplass, og var inne i sin 25. uke blant topp ti på VG-lista. Han var forbigått av Anita Hegerland og Roy Black som med «Da er det skjønt å være til» hadde beste norske låt på lista som nummer ni. I konkurranse med Vicky Leandros, Paul Simon, Neil Diamond og The Rolling Stones. Blant andre.

Neil Young var tilbake på førsteplass på albumlista til VG med «Harvest». Etter å ha byttet plass med Paul Simon og hans andre soloalbum. Tredjeplassen var inntatt av Deep Purple og deres sjette album «Machine Head». Og på fjerdeplass lå album nummer tre i Treff-serien, ei samleplate med utenlandske hitlåter framført av kjente, norske artister. Beste norsktekstede album måtte man tolv plasser lenger ned på lista for å finne. Der lå Tobben & Ero med sitt debutalbum, som jeg skrev om i innlegget om april 1972.

Platedebutanter
På første dag i mai 1972 ga Eagles ut sin første plate, en singel. Låten var «Take It Easy». Den ble svært godt mottatt der og da, og ble i ettertid én av bandets mest populære og ikoniske låter. «Take It Easy» kom fra bandets debutalbum, som kom ut første dag i juni. Og Eagles skulle bli et av mine største favorittband, og er det fortsatt.

I denne måneden ga britiske Peter Frampton ut sitt første studioalbum «Wind of Change». Det skulle gå fem år og fem album før den store suksessen som soloartist kom, også her i landet. Og fra å være en anerkjent rock-musiker i band som Humble Pie og andre, ble han også en anerkjent soloartist, låtskriver og plateprodusent. Og en musiker mye benyttet av mange andre artister.

Albumveteraner
The Beach Boys ga ut sitt album nummer 18, Uriah Heep sitt fjerde og Elton John sitt femte studioalbum. Roy Orbison ga ut studioalbum nummer 16, mens hans amerikanske landsmenn The Isley Brothers leverte sitt tiende. Jackson 5 hadde kommet til album nummer seks. Og deres «Lookin’ Through the Windows» var det første albumet der man kunne høre at minstebror Michael på snart 14 år hadde gått fra å være sopran til å bli tenor.

The Rolling Stones ga ut dobbeltalbumet «Exile on Main Street» i mai 1972. Albumet var bandet sitt tolvte studioalbum i USA, og deres tiende i resten av verden. Plata ble Norges mest solgte i to uker i midten av juni. Min favoritt blant de 18 låtene på albumet er blues-/boggie woogie-låten «Tumbling Dice», som ble høvelig populær her i landet, den også. Klikk og lytt.

Singelplater
Slade ga ut «Take Me Back ‘Ome», deres sjette singel under det bandnavnet. Og deres andre nummer én-hit i hjemlandet. Vi nordmenn ventet tre måneder til før vi reagerte på Noddy Holder og bandet hans. Et annet britisk band, The Sweet, fikk sin tredje nummer én-hit i Europa med «Little Willy». Den kom ut to dager etter nasjonaldagen vår. Og er i dag én av bandets tretten topp ti-låter i Norge.

Paul McCartney og bandet hans, Wings, ga ut sin andre singel i mai 1972. «Mary Had A Little Lamb» kom for øvrig ut på syvårsdagen til min yngste bror. Som jeg skrev i et annet innlegg hadde kritikere en mistanke om at den snille låten ble gitt ut som en reaksjon på BBC sin utestenging av bandets forrige singel. Den godeste Paul svarte at han bare ville lage en fin barnesang basert på barnerimet med samme navn. For sånne som broren min. Her er «Mary Had A Little Lamb», til ære for ham.

Flere singelplater
I motsetning til Eagles befant Creedence Clearwater Revival seg i den andre enden av platekarrieren da de ga ut «Someday Never Comes». Den ble bandets aller siste singelplate, og én av mine Creedence-favoritter. Låten ble gitt ut fra albumet «Mardi Gras» som ble utgitt en måned tidligere. Låten ble skrevet av John Fogerty, og var én av bare tre låter skrevet av ham på albumet. Fem måneder senere ble Creedence Clearwater Revival offisielt erklært oppløst.

Neil Diamond hadde gitt ut mange, mange fine låter da «Song Sung Blue» kom ut i mai 1972. Den ble hans andre nummer én-hit på verdensbasis. Her i landet måtte den nøye seg med andreplass på salgslista i fire uker senere det året. En lite fortjent skjebne mener jeg. Og det fordi låten ble liggende bak en smørpop-instrumental om popcorn. Levert av et band med det passende navnet Hot Butter.

Manglende datostempling
Som jeg skrev i innledningen er det vanskelig å finne konkrete datoer for de fleste norske plateutgivelser i 1972. Derfor samler jeg norsk musikk uten datostempling til et eget innlegg, som legges ut når nettene blir lange og kulda setter inn. Mens dette innlegget avsluttes med en låt som lå innafor topp ti på salgslista i Norge fra midten av mars og halvveis inn i mai måned. Den fine «Morning Has Broken» ble Cat Stevens sin første hit i Norge. Og fikk meg til å like musikken hans. For å si det sånn.

Takk for at du leste helt hit.

Fakta sjekket hos Wikipedia, discogs.com og vglista.no
Lyd fra YouTube

Vil du lese mer, klikker du på «Forside» i menyen øverst, og velger lesestoff.

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.