Alan Price, rett og slett

Han fylte 80 år i april 2022, Alan Price. Han var en av mange artister og musikere jeg oppdaget i min tidlige ungdom på andre halvdel av 60-tallet. Og kildene til musikken var først NRK sin radiohitliste Ti i Skuddet og etter hvert også Radio Luxembourg. Vi var forresten heldige vi som var unge på 60-tallet, som hadde en lydkilde å forholde oss til når vi skulle få med oss ny musikk fra utlandet. Radioen.

Alan Price lærte selv å spille flere instrumenter, og orgelet ble hans viktigste. Han startet sitt første band Alan Price Rhythm and Blues Combo i hjemtraktene nordvest i England, 19 år gammel. I 1963 ble vokalisten Eric Burdon medlem i bandet. Bandnavnet ble endret til The Animals. De av oss som husker låten «The House of the Rising Sun» og andre tidlige låter fra Newcastle-bandet, husker også lyden av orgelet til Alan Price.

I 1965 hoppet Alan Price av Animals-suksessen for å prøve lykken med eget band, Alan Price Set. Og tidlig på året i 1966 slo bandet gjennom med sin andre singel, en versjon av låten «I Put a Spell on You». Den ga bandet deres første hit i hjemlandet og en del andre land i Europa. Suksessen fortsatte med tre singler til, blant dem «Hi-Lili, Hi-Lo».

Høsten 1967 kom den sjette singelen, den som fikk meg til å oppdage Alan Price og musikken hans. Lydkildene var de nevnte radiokanalene, og låten var «The House That Jack Built». En låt han hadde skrevet selv. Den fikk flere uker på Ti i Skuddet-lista, og det samme på Radio Lux sin Top Twenty-liste den høsten i 1967. Og låten ble den andre av hans største hits i hjemlandet. Her er den, klikk og lytt.

Alan Price introduserte tidlig musikken til Randy Newman for publikum på vår side av Atlanteren. Han ga ut flere av låtene hans på plate, i sine egne versjoner. Blant dem var «Simon Smith and the Amazing Dancing Bear». Som kom ut våren 1967 og ble den første av hans to største hits i hjemlandet. Han ga den for øvrig ut tre år før opphavsmannen Randy Newman gjorde det. Her er den.

I 1971 startet Alan Price og Georgie Fame et musikalsk samarbeid. Ut fra det kom konserter, turnéer, tre singelplater og et album, «Fame and Price, Price and Fame: Together!». Den første singelen deres, «Rosetta», ble selvsagt en listehit og en radiohit overalt. Også her i Norge. Her er den.

Alan Price har gitt ut 14 studioalbum, et par livealbum og flere samleplater i karrieren. Det siste studioalbumet kom ut i 2002. Han har spilt med mange artister, hatt flere TV-opptredener og mottatt utmerkelser for musikken sin. Han har hatt roller i komiserier, og i mer seriøse serier. Blant andre «Heartbeat», som vi i Norge kjenner som «Med hjartet på rette staden». Der spilte han en nokså upålitelig musiker.

Han har hatt flere filmroller og har skrevet musikken til flere filmer og TV-serier. Én av dem var komedien og dramaet «O Lucky Man» fra 1973, der Alan Price spilte seg selv. Musikken fra filmen ble gitt ut på et album, som her i landet ble det mest solgte i karrieren hans. Og i 1974 vant han en høythengende pris for musikken til filmen.

Jeg har valgt å avslutte dette innlegget med den underfundige låten «Changes» fra albumet og filmen «O Lucky Man». Fordi jeg liker den og ironien i den.
Takk for at du leste helt hit.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org
Bilde fra bbc.co.uk
Lyd fra YouTube

Vil du lese mer, klikker du på «Forside» i menyen øverst, og velger lesestoff.

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.