Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich

Byen Salisbury i Wiltshire sør i England er kjent for sine mange severdigheter. Blant annet Salisbury Cathedral, andre katedraler og muséer. Og Stonehenge, som ligger nord for byen. Om Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich regnes som notabiliteter i området, vet jeg ikke. Men, Wikipedia har bandet på sin liste over betydningsfulle personer fra Salisbury og Wiltshire.

Fem kompiser fra det nevnte området startet et band i 1961. Ikke helt uvanlig på den tida der, da det poppet opp nye beat-band over alt i Storbritannia. Det var heller ikke uvanlig at medlemmene i band, i dette tilfellet Dave Dee and The Bostons, la de daglige gjøremålene sine til side for å satse på en profesjonell karriere. Litt mer uvanlig var det kanskje at lederen i bandet var politimann. Og at han la bort den karrieren til fordel for musikken, som 22-åring. Lederen i Dave Dee and The Bostons het egentlig David Harman, og bar altså kallenavnet Dave Dee.

Låtskrivere Alan Blaikley og Ken Howard oppdaget bandet, og ville så gjerne ha dem i stallen sin for plateinnspillinger og det som fulgte med. De to bestemte at navnet på bandet måtte endres til et mer fengende et. De tok i bruk kallenavnene til de fem, og bandnavnet ble Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich. De mente at det ville skape oppmerksomhet. Og i tillegg ville det få fram og trigge personligheten til hvert enkelt bandmedlem.

Våren 1965 ga bandet ut sin første singel. Suksessen kom først vinteren 1966 med bandet sin fjerde singel «Hold Tight!». Den ble gitt ut som en teaser fra deres første album. De tre neste årene kom hitlåtene i hjemlandet på rekke og rad, og fem av låtene ble internasjonale hits. Fra 1965 til og med 1969 tilbragte singlene til Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich til sammen flere uker på den offisielle hitlista i Storbritannia enn singlene til The Beatles gjorde.

Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich ga ut fire studioalbum og 16 singler i sin 60-tallskarriere. Høsten 1969 forlot Dave Dee bandet for å starte en solokarriere. En karriere som endte etter et par år, etter flere singler og ingen suksess. De øvrige fire medlemmene videreførte bandet med navnet Dozy, Beaky, Mick & Tich. De ga ut et titalls singler etter 1969, med liten suksess. Den siste kom ut i 1986.

Jeg oppdaget Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich på radiohitlista Ti i Skuddet. Der hadde de fire låter på lista siste halvdel av 60-tallet. Først ut var «Hold Tight», som vinteren 1966 fikk to uker blant de ti på lista. Og som ble bandets første topp ti-hit i Storbritannia. Som de øvrige hitlåtene deres ble også denne skrevet av låtskriverparet Howard og Blaikley.

«Bend It!» kom ut høsten 1966, og også den fikk to uker i Ti i Skuddet. Den ble bandets første internasjonale hit. Med flere førsteplasser på hitlister i Europa, pluss i Sør-Afrika og på New Zealand. Flere internasjonale hitlåter kom på løpende bånd. «Save Me», «Okay!» og «Zabadak!» kom ut i 1966 og 1967. Og i 1968 kom tre nye låter med internasjonal suksess. To av dem var «Last Night in Soho» og «The Wreck of the ‘Antoinette».

Den tredje var «The Legend of Xanadu», som ble deres største internasjonale hit. Den ble gitt ut i februar 1968, og fikk flere førsteplasser og topp ti-plasseringer på listene rundt i Europa og resten av verden. Unntatt i USA. Der slo aldri Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich gjennom. Her hjemme fikk låten fire uker på førsteplass i Ti i Skuddet. Og på salgslista til VG var den blant Norges ti mest solgte singler i åtte uker den våren.

I platehylla mi står kun en samlekassett med Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich sine tolv beste låter. Og selv om bandet aldri havnet blant mine største 60-tallsfavoritter, husker jeg flere av låtene deres. Og jeg liker og kan utmerket godt fortsatt lytte til «The Legend of Xanadu», den beste av dem alle. Klikk og lytt, du også.
Takk for at du leste helt hit.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org
Bilde fra discogs.com
Lyd fra YouTube

Vil du lese mer, klikker du på «Forside» i menyen øverst, og velger lesestoff.

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.