Paul McCartney hørte på tante Lil, og Paperback Writer ble til

Paul McCartney tok sin tante Lil på alvor da han som så vidt fylt 20 fikk kritikk fra henne fordi han alltid skrev sanger om kjærlighet. Hun mente at han like gjerne kunne skrive om en hest eller et viktig møte, eller noe annet. En kilde skriver at han fikk idéen til teksten til «Paperback Writer» da han i Daily Mail leste om en fremadstormende, ung forfatter. Og med tanta sin formaning i bakhodet, bestemte unge Paul seg.

Låtteksten handler om et bokmanus med ei luguber historie om en luguber mann og hans innpåslitne kone. Sønnen deres jobber i Daily Mail, men har et ønske om å bli pocketbok-forfatter. Teksten er formet som et brev fra ham til en forlegger. Med et inderlig ønske om at forleggeren må lese manuset hans, og gi det ut som pocketbok. Han sier seg villig til å endre de tusen sidene han har skrevet til nå, og han kan gjerne skrive mer hvis forleggeren liker det han leser. Og han er helt sikker på at forleggeren vil tjene en million over natta.

Paul skrev «Paperback Writer» med bare litt hjelp her og der fra John Lennon, men den ble som alltid kreditert samarbeidet Lennon/McCartney. John Lennon sa senere at han bidro med så lite at låten er Paul sin. Låten ble innspilt i løpet av to dager, mens de var i studio for å jobbe med albumet «Revolver». «Paperback Writer» kom ut som singelplate halvannen måned senere med «Rain» som b-side. Ingen av låtene ble gitt ut på et studioalbum.

«Paperback Writer» var The Beatles sin ellevte singelplate, og kom ut i slutten av mai 1966. Da året var omme, var «Paperback Writer» den femte mest solgte singelplata i verden. Og bandet hadde to låter til på samme liste. «We Can Work It Out» som nest mest solgt, og «Yellow Submarine» som tredje mest solgt. Her i Norge var låten landets mest solgte i fire uker, og var en av de ti mest solgte singlene i ti uker.

Jeg hørte låten første gang i NRK sin radiohitliste Ti i Skuddet ti dager før 14-årsdagen min i juli 1966. Jeg var ivrig lytter av det programmet, og det meste av ny musikk som ble presentert fikk jeg med meg der. Og jeg likte The Beatles. Veldig. «Paperback Writer» suste rett inn på førsteplass i sin debut i programmet. Stemt dit av ungdomsjuryer i Kristiansand og på Tjøme. Åtte uker senere brukte juryene i Oslo og Stabekk mentometerknappene alt for lite til at låten fikk være med videre.

Om tante Lil var fornøyd med låten til unge Paul, sier historia ingen ting om. Uansett, her er «Paperback Writer» i en oppfrisket, offisiell video. Klikk og lytt.

Jeg tar også med baksidelåten «Rain». Den ble skrevet av John Lennon, og kreditert Lennon/McCartney. Lennon har beskrevet låten som en sang om alle dem som syter og klager på været hele tida. Selv lyttet jeg ikke særlig på låten før noen år senere. Og da ble også den en av mange favoritter fra mitt favorittband The Beatles.
Takk for at du leste helt hit.

Fakta sjekket hos Wikipedia og musikalske.net
Lyd og bilder fra YouTube

Vil du lese mer, klikker du på «Forside» i menyen øverst, og velger lesestoff.

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.