Om oljekrise, telefonstopp, og en oppdatert elg – i januar 1974

I dette innlegget har jeg flyttet fokus fra det forrige litt mer enn ti år, fra desember 1963 til januar 1974. For å finne ut om det i det hele tatt skjedde noe blant oss og rundt oss for femti år siden. Jeg hadde på den tida bodd og jobbet i Harstad i et halvt år. Og mange av hendelsene rundt oss sitter fast i minnet. Andre hadde jeg glemt. Da er lokalaviser fra den tida gode å ha som støtte. I dette tilfellet Harstad Tidende fra Nasjonalbiblioteket sine nettsider.

Oljekrise
Organisasjonen av oljeeksporterende land, OPEC, satte høsten 1973 i verk en oljeboikott av land som støttet Israel under oktoberkrigen mot Egypt og Syria. Oljeprisen ble økt med 70% i oktober og 130% i desember. Samtidig ble det startet en blokkade mot utskipning av olje i havner i USA og Nederland. Og på grunn av oljekrisen gikk den norske tankskipsfarten inn i en langvarig krise.

I Norge førte oljekrisen til begrenset tilgang på bensin, og til et forbud mot bilkjøring mellom lørdager kl 15.00 til kl 02.00 natt til mandager. Og den førte til det velkjente avisbildet øverst. Alle bensinstasjoner ble pålagt å holde stengt lørdager og søndager, og etter kl 19.00 på hverdager. Regjeringen vurderte i januar å innføre bensin-rasjonering. Men blant annet en mild vinter og hamstring av bensin gjorde at restriksjonene ble droppet i februar.

Oljekrisen førte selvsagt med seg økninger i prisene. I slutten av januar økte prisen på vanlig bensin til kroner 1,93 pr liter. Mens prisen på autodiesel økte til 84,5 øre pr liter. Som en følge av oljekrisen oppsto det også en krise i musikkindustrien. Tilgangen til vinyl ble sterkt begrenset, og utgivelser av singel-, EP- og LP-plater stanset nesten opp. Til stor fortvilelse for dem som hadde sin inntekt i den bransjen.

Industri og sånt
I starten av januar 1974 kunne ordfører Herleif Grøneng fortelle om bedre tider for kommunen. Og det på grunn av utvidelser ved verkstedene i Grovfjord, og engasjementet til Norsk Leca i Tovik. Og Norcem AS sin idé om et mulig kalksteinsbrudd og sementfabrikk på Sandstrand, i konkurranse med Evenestangen. Muligens med mellom 300 og 500 ansatte. Nest siste dag i måneden kom nyheten om oppstart av boring i kalksteinfeltene på Sandstrand i begynnelsen av februar, etter funn høsten året før.

I midten av januar kunne lokalavisa fortelle om den 60 fot lange fiskebåten «Magne Johan» som hadde blitt sjøsatt ved E. M. Hansen Slip og Båtbyggeri i Grov. Eierne av nyvinningen på bildet over var to personer med etternavnet With fra Bø i Vesterålen. Den moderne utstyrte båten var bygget etter amerikansk mønster, med styrehuset og komfortabilitetene foran og dermed større arbeidsplass akterut. Etter de framsynte redernes eget ønske.

I slutten av januar kom nyheten om prioriteringene til nybygg ved skoler i Troms. Her var Grov barne- og ungdomsskoles påbygg plassert på syvendeplass. Mens gymnastikksalen på Sandstrand var fjortende-prioritet. På Evenskjer kom behovet for enda ei boligblokk, med Skånland kommune som byggherre. Da den første blokka ble bygget to år tidligere mente ordføreren at det ville bli behov for to blokker. Og at begge burde bygges da. Hadde man fulgt hans råd hadde man spart en halv million kroner, ble det konstatert i kommunestyret.

Lokalavisa konstaterte på månedens siste dag at det hadde oppstått et kappløp mellom forbruksøkning og kraftutbygging i nord. Kraftverksfolk mente at sterk økning i strømforbruket i Nord-Norge kunne føre til krise allerede i 1977. En av årsakene var flere nordnorske industribedrifters ønske om å legge om fra bruken av fyringsolje til elektrisitet. Både oljekrisen og streng kulde kunne være bakgrunnen, sa folkene med strømmen. Låter det kjent?

Telefonstans
Andre dag i januar fortalte lokalmedia at ingen på ventelista for egen telefon ville få det i 1974. Årsaken var telefonnettet i Sør-Troms var stappfullt, og at det ikke fantes ledige telefonnummere. Mye fordi hele 1.250 nye abonnement var opprettet i 1973. Automatiseringen var i full gang, og i løpet av 1975 ville de fleste manuelle sentraler være automatiserte. Også i Grovfjord og Tovik.

Forunderligheter
Så kunne det fortelles om Uri Geller som i et TV-program hadde demonstrert sine evner med å fikse defekte gjenstander rundt om. Lokalvisas lesere ble oppfordret til å melde fra, og utallige henvendelser kom om hendelser under og etter programmet. Og årsaken til at jeg tar med dette er den velkjente Ole Granild som kunne fortelle avisa om en brukket nøtteknekker som reparerte seg selv. Pluss et defekt damearmbåndsur som våknet til live, og om ei vekkerklokke som plutselig begynte å tikke igjen. En katastrofe for urmakerne, konkluderte avisa med.

Kort om været
Første lørdag i januar fortalte lokalavisa at en rutebuss på vei til Evenes like før midnatt i midtuka ble blåst av veien på Bø i Skånland. Ingen kom til skade, og passasjerene fikk plass på en annen buss. Og like etter at den første bussen var på veien igjen, ble den tomme bussen løftet av veien på nytt. Mot slutten av januar hadde lokalavisa flere innslag om stort snøfall. Med mange komplikasjoner i Harstad-byen, der jeg hadde bodd i et halvt år. Å jada, jeg husker snømengden i mitt første januar i byen.

Og nå – sport
En grovfjording ventet spent på beskjed om eventuell plass på laget til VM på ski. På tross av litt svake resultater i rennene i desember og januar, var muligheten for plass til stede for Idar Edvardsen på bildet over. Det sa rikstrener Oddmund Jensen til lokalavisa i nordøst. Den godeste Idar hadde selv mest lyst å gå femmila i VM. Siste helga i januar måtte Idar bryte femmila i NM, den som skulle være avgjørende. Selv var han skuffet. Men han gledde seg til en USA-tur han fikk bli med på sammen med to andre norske eliteløpere.

I England hadde Leeds etter nyttårshelgas runde satt ny britisk rekord med 24 ligakamper på rad uten tap. Klubben ledet ligaen suverent etter halvspilt serie, åtte poeng foran Liverpool. Med Burnley, Leicester, Ipswich, QPR og Derby i hælene. Mens skøyteløperen Ard Schenk, som nå var profesjonell løper, søkte om å få amatørlisensen tilbake for å kunne delta i mesterskap igjen. Det fikk han ikke, og det ble begynnelsen på slutten for den karrieren.

Oppdatert elg
Til slutt tar jeg med at Byrunden i lokalavisa i starten av januar kunne fortelle om en buss-sjåfør som måtte lirke bussen forbi en høvelig stor elg som koste seg med et godt måltid i veibanen nær Renså-brua. Da bussen kom i retur sto den fortsatt der og spiste av ungskogen. Og sjåføren måtte overtale den til å flytte på seg. Elgen følte seg sikkert veldig trygg langs veien i dalen. Den var helt sikkert oppdatert på oljekrisa og kjøreforbudet i helgene.

Ved overgangen til februar diskuterte idretten i Harstad – og politikerne – fortsatt hvor byens fotball-/idrettshall skulle ligge. Mens man i lokal- og rikspolitikken diskuterte om den tidligere landssvik-dømte Hanna Kvanmo, som ble valgt inn i 1973, skulle få sitte på Stortinget. Drosjeeierne både her og der var sterkt misfornøyde med den planlagte bensin-rasjoneringen, som i snitt utgjorde to liter bensin pr dag. Ei rasjonering det altså ikke ble noe av. Etter hvert.

Om det i januar 1974 ble arrangert dans på «huset» i Grov vet jeg ikke. Det var jo kjøreforbud i Norge, og ei sånn oppfordring til lovbrudd tok man muligens ikke på seg. Om man fant det man lette etter i jorda på Sandstrand? Tja, nei. De som ikke vet svaret får lese det i et senere innlegg. Og hva med Leeds? De var ved månedsskiftet januar-februar fortsatt ubeseiret, nå med 28 kamper uten tap. Om jeg er Leeds-supporter? Neida, det har jeg overlatt til min yngste bror Knut.

Takk for at du ble med helt hit.

Fakta sjekket hos nb.no/Harstad Tidende og Wikipedia
Bilder fra nb.no/Harstad Tidende og snl.no

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.