Joan Baez, Janis Ian, Olivia Newton-John og Kate Bush

Her er et nytt innlegg med musikk jeg har plukket ut fra platebunken med artister og band fra 70-tallet. Til dette innlegget har jeg funnet fram fire fine låter fra egne kassetter, vinyl- og CD-plater, fra fire av mine kvinnelige favorittartister. Låter noen muligens ikke har på spillelista, mens andre har dem lagret i musikkavdelinga i hjernen. Det handler bare om å få dem fram fra langt der bak. Og det får du hjelp til her.

Joan Baez
Først ut er legendariske Joan Baez. Sangeren, låtskriveren, musikeren og fredsaktivisten fylte 83 år i januar 2024, og hun er fortsatt aktiv i alle rollene. Med ei merittliste lenger enn lengst. Siden dette innlegget handler om musikk nevner jeg at hun debuterte som artist i 1958, og holdt sin siste konsert i juli 2019 som avslutning på en Europaturné. 61 år etter debuten, altså. Hennes første studioalbum kom ut i 1960, det siste våren 2018.

Den første singelplata hennes kom ut i 1961. Låten var velkjente Banks of the Ohio. Størst suksess fikk hun med låten som ble min og mange andre sin favorittlåt med henne, The Night They Drove Old Dixie Down. Hun er ingen hitlåt-artist, men denne ble en topp ti-hit overalt der vestlig musikk selges. Låten ble skrevet av Robbie Robertsen fra The Band. Som ga den ut i 1969, men som måtte finne seg i at Joan Baez fikk størst suksess med låten.

Her er hennes versjon av The Night They Drove Old Dixie Down, utgitt sensommeren 1971 som singelplate fra hennes tolvte album Blessed Are… Klikk og lytt.

Janis Ian
Amerikanske Janis Ian ble en favoritt hos meg i 1975 da jeg hørte den fine At Seventeen, som har fått sitte eget innlegg her i bloggen. Hun har en lang karriere bak seg som artist og låtskriver. Den startet i 1967 med albumet Janis Ian og med singelen Society’s Child, som ga henne et gjennombrudd på hennes eget kontinent. I januar 2022 kom albumet The Light at the End of the Line, som hun har erklært som sitt siste.

Min favorittlåt med Janis Ian er den fine The Other Side of the Sun. Den kom ut fra hennes ellevte studioalbum Night Rains høsten 1979. Et album som havnet i platehylla mi som det første fra henne. Og som også lå på reportoaret til bandet jeg spilte i på den tida, med mannlig vokalist. Det funket. Låten ble skrevet av henne i samarbeid med velkjente Albert Hammond. Her er The Other Side of the Sun.

Olivia Newton-John
Olivia Newton-John platedebuterte allerede i 1966 i Australia med en singel som ble hennes eneste på 60-tallet. Jeg nevnte Joan Baez og debutlåten Banks of the Ohio. Olivia Newton-John ga ut låten som sin andre 70-tallssingel i 1971. Den første det året var George Harrison sin låt If Not For You. Og den tredje var samme mann sin What Is Life. Bli gjerne forvirret.

I 1971 kom debutalbumet If Not For You, med tolv solide låter skrevet av kjente folk. Singelen med samme navn – skrevet av George Harrison, altså – ble hennes internasjonale gjennombrudd. En topp ti-låt på begge sider av Atlanteren, og i hjemlandet Australia. Oppfølgeren What Is Life kom tidlig i 1972 fra albumet Olivia. Hennes versjon rakk ikke helt opp til Harrison sin original i popularitet.

Selv om George Harrison var min favoritt-beatle, så likte jeg Olivia Newton-John sin versjon av What Is Life. Bitte, bitte litt kjappere og luftigere enn originalen. Og så var det et eller annet som fenget meg med stemmen til Olivia. Her er What Is Life.

Britiske Kate Bush er den største favoritten hos meg blant kvinnelige 70-tallsartister. Jada, jeg vet at hun i karrieren har gitt ut mest musikk etter 1980. Og at hun fortsatt er aktiv, med flest internasjonale hits på 80-tallet. Hennes første singelplate Wuthering Heights fra vinteren 1968 er fortsatt en av hennes største hitlåter. Og debutalbumet den kom fra, The Kick Inside, spilles fortsatt ofte i stua mi.

Jeg har valgt å avslutte dette innlegget med en annen singel fra debutalbumet. Balladen The Man With the Child in His Eyes kom ut som singelplate våren 1978. Låten ble en topp ti-hit i Storbritannia, Irland, og hos meg. Forskjellen er at hos meg er den fortsatt det. Låten traff meg midt i hjertet. Sikkert fordi jeg fra andre avlytting i 1978 innbilte meg at det var meg hun sang om.
Takk for at du ble med helt hit.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.