Ei syngende nonne, Dave Clark og Beatles var populære i januar 1964

I ren nysgjerrighet fortsetter jeg å finne ut av hvilken musikk som var mest populær i Norge for 60 år siden. Musikken noen av oss var blitt gamle nok til å få med oss via radio. Mens andre hadde den i platebunken og spilte den på platespilleren sin. Jeg tar for meg hver enkelt måned, og deler det jeg finner med deg. Og i dette innlegget handler det om januar 1964, og topp ti-lista fra overgangen til februar.

Britisk piggtrådmusikk, som de voksne kalte den, hadde tatt tak i norske platekjøpere og var på full fart inn på salgslista. Også en norsk låt, ei belgisk nonne og en gitarduo fra Brasil var populære her i landet. The Beatles hadde to låter på salgslista slutten av januar. Den ene av dem var She Loves You på femteplass, som hadde ligget på topp ti-lista siden høsten 1963. Men som nå var på vei ut, etter to uker på førsteplass i starten av januar.

Cliff Richard & The Shadows og deres Don’t Talk to Him lå nederst på lista og gled ut av den i uka etter. Også countrysangeren Bobby Bare hadde to låter på lista. 500 Miles Away From Home på niende og Detroit City på åttendeplass. Begge hadde solgt til opphold på topp ti-lista siden tidlig på høsten året før. Og platekjøperne kjøpte dem til fast plass i noen uker til. Foreløpig.

Seks nye låter hadde kommet inn på salgslista i løpet av januar-måneden. På syvendeplass lå den brasilianske gitarduoen Los Indios Tabajaras med instrumentalen Maria Elena. Diskografien deres forteller om plateutgivelser fra 1953 til et par år inn på 90-tallet. Og brødrene Antenor og Natalicio Lima var svært populære utafor hjemlandet, også i Europa. Og jeg skvatt litt og leverte fra meg et høyt «aha!» da jeg spilte av den oppfriskede lydfila under. Selvsagt kjente jeg den igjen. Klikk og lytt.

17 år unge Wenche Myhre hadde sin første uke på topp ti-lista i overgangen fra januar til februar 1964. Låten var Jeg går på skole, opprinnelig en tradisjonell amerikansk folkesang med ukjent opphav. Og med originaltittel On Top of Old Smoky. På norsk med ett nytt vers, og resten oversatt fra amerikansk til norsk av Pirre P., som egentlig het Alfred Næss. Her er Jeg går på skole, på sjetteplass på lista.

På fjerde- og tredjeplass på lista lå to britiske band med musikkstilen mange voksne kalte piggtrådmusikk. Liverpool-bandet The Swinging Blue Jeans traff meg midt i første gang jeg hørte låten The Hippy Hippy Shake. Den var så tøff. Tøffest av all musikk jeg hadde hørt før. Det gikk muligens over først mot slutten av tiåret og mye musikk senere. Låten og bandet hadde sin første uke på topp ti-lista, og inntok plassen som Norges fjerde mest solgte den uka. Her er The Hippy Hippy Shake.

Det andre bandet var Tottenham-bandet The Dave Clark Five, som var på vei oppover lista med låten Glad All Over. Låten var deres sjette singelplate og deres internasjonale gjennombrudd. Med flere førsteplasser i Europa, og tredjeplass på lista her i landet. The Dave Clark Five ga ut singelplater i rasende tempo utover 60-tallet, og var The Beatles sin største utfordrer om populariteten i hjemlandet. Her er Glad All Over, på tredjeplass.

Så til den syngende nonnen fra Belgia. Hennes egentlige navn var Jeanne-Paule Marie Deckers. Hennes artistnavn var Sœur Sourire, som direkte oversatt til norsk betyr søster smil. Hun skrev musikken sin selv, og hennes mest kjente sang var den belgisk-franske Dominique. Den ga henne en internasjonal nummer én-hit, som her i landet lå på topp ti-lista i ni uker. Tre av dem på andreplass, rundt månedsskiftet januar-februar 1964.

Jeg husker sangen veldig godt fra radioen i stua, og som barn og ungdom gikk jeg stadig rundt og nynnet på den. Med en tekst som var riktig fram til første komma. Men som derfra og ut ble sunget på mitt eget, hjemmesnekrede fransk. Og så skulle det ikke forbause meg om vi sang den i fransktimene på gymnaset for et par og femti år siden. Uansett, et artig gjenhør etter så mange år. Her er Sœur Sourire og hennes Dominique. På andreplass på salgslista ved det nevnte månedsskiftet, altså.

Mest solgt og mest populære i Norge ved overgangen fra januar til februar 1964 var The Beatles og deres låt I Want to Hold Your Hand. Bandet hadde She Loves You på femteplass etter 15 uker på lista. Og andre uka i januar gikk I Want to Hold Your Hand rett inn på andreplass. Fire uker senere toppet den salgslista. Og The Beatles hadde okkupert platespillerne også i Norge. Sånn skriver en Beatles-tilhenger.
Takk for at du ble med helt hit.

PS: Klikk på linken under låten og les forrige innlegg i denne serien.

Fakta sjekket hos vglista.no og Wikipedia
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.