Den 60 år gamle debut-EP’en til The Rolling Stones

Dette innlegget om den første EP-plata til The Rolling Stones er også det første innlegget i bloggen min som handler om ei EP-plate. Idéen kom da en bloggleser og bekjent for ei tid tilbake sendte meg ei melding om en låt med The Rolling Stones, med spørsmål om jeg hadde hørt den. Musikk-nysgjerrig som jeg er fant jeg låten, for så å finne ut at den var en sjeldenhet.

Sånn for ordens skyld for de uinnvidde; en EP er en plateutgivelse som har for få låter til å være et album, og for mange låter til å være ei singelplate. EP er en forkortelse for Extended play. Og en EP på vinyl inneholder som regel fire, maks seks låter. Sånne plater ble mye brukt av artister på 50- og 60-tallet. Men, utover 60-tallet dalte salget av EP’er, og formatet ble mye godt borte.

EP’en i dette innlegget ble gitt ut i 1964, og fikk tittelen The Rolling Stones. Plata ble gitt ut for å teste den kommersielle interessen for bandet før plateselskapet Decca ville la dem spille inn et album. EP’en ble en suksess, og salget av den løftet den til topps på EP-lista i Storbritannia en måned etter utgivelsen. Og det på tross av en ikke alt for god lydkvalitet.

The Rolling Stones ga ut tre EP-plater på vinyl i sin karriere. To fysiske i 1964 og 1965, pluss en for nedlasting i 2011. Den første av dem var altså The Rolling Stones som kom ut i januar 1964. Tre måneder før debutalbumet, som du kan lese om ved å klikke på linken nederst i dette innlegget. EP’en inneholdt fire låter fra repertoaret deres, og var skrevet av kjente folk.

Jeg har valgt to av låtene på EP’en, og valgt vekk to av dem. De to vekk-valgte er Chuck Berry-låten Bye Bye Johnny og Barret Strong sin Money (That’s What I Want). Du finner de originale lydfilene på YouTube. Låten Poison Ivy ble skrevet av låtskriverduoen Jerry Leiber og Mike Stoller, og ble gitt ut av den amerikanske vokalkvartetten The Coasters i 1959. Her er Rolling Stones sin versjon fra 1964. I mono, som seg hør og bør. Klikk og lytt.

Låten i spørsmålet fra den nevnte bloggleseren i innledninga var You Better Move On. Skrevet av den amerikanske låtskriveren og country/soul-artisten Arthur Alexander. Som selv ga ut låten på plate som 21-åring i 1961, og fikk en liten hit med den i USA. Han skrev om sin fremtidige kone til hennes kjæreste på den tida. Begge fikk via låten vite om hans følelser, og det funket som bare det.

Her er The Rolling Stones sin versjon av You Better Move On fra januar 1964, også den i mono. For 60 år siden i skrivende stund, altså. Takk for at du hang med helt hit.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.