Eric Clapton sitt sjette ble mest populært her i landet

Eric Clapton sitt sjette soloalbum Backless fant sin plass i samlinga mi med hans album da det kom ut i november 1978. Alle de fem foregående var der fra før på vinyl og kassetter. Jeg fant fram Backless tidligere i vinter for å lytte til albumet på gammelmåten, og ikke digitalt. Det er noe eget ved det, noe ekte. Og sånt blir det blogginnlegg av, vet du jo.

Eric Clapton skrev tre av låtene på albumet og arrangerte en fjerde til sin bruk, en tradisjonell blueslåt fra trettitallet. De øvrige seks kom fra andre artisters kataloger. En av dem fra JJ Cale, som Clapton hadde lånt låter fra tidligere. To av låtene var bidrag fra Bob Dylan. Kritikere beskrev Clapton sine egne låter som middelmådige. Og at han slet med å nå opp på nivået til forrige album Slowhand fra 1977. Og 461 Ocean Boulevard fra 1974.

Jeg likte albumet, og det gjorde også mange andre nordmenn. Backless oppnådde høyere plasseringer på salgslista her i landet enn i alle andre land der salg av musikk registreres. Mens hjemme i Storbritannia landet albumet såvidt innafor topp 20. Albumet var Norges nest mest solgte i tre uker før jul i 1978, og lå blant de ti mest solgte i tolv uker. Bare plata med filmmusikken til Grease hindret Eric Clapton i å nå helt til topps som Norges mest solgte artist de tre nevnte ukene.

Jeg har valgt ut fem av låtene på Backless. Og åpner musikkavdelinga med låten Walk Out in the Rain, som ble skrevet av Bob Dylan og Helena Springs. En amerikansk låtskriver som i sin karriere skrev 19 låter sammen med Dylan. Også If I Don’t Be There by Morning fra dette albumet ble skrevet av de to. Ingen av dem var så langt spilt inn av Bob Dylan. Her er Walk Out in the Rain. Klikk og lytt.

Låten Promises ble gitt ut som eneste singelplate fra albumet. Den ble en topp ti-hit i Canada og på Billboard-lista i USA. Låten havnet innafor topp 40 på den nevnte lista i USA. En kritiker mente at easybeat-låten fortjente enda bedre plasseringer. Promises ble skrevet av amerikanerne Richard Feldman og Roger Linn. Førstnevnte en anerkjent låtskriver. Sistnevnte en kjent designer av elektronisk musikkutstyr, og med en bi-geskjeft som låtskriver. Her er Promises.

Baksidelåten på singelen Promises var Watch Out For Lucy. Den ble skrevet av Eric Clapton helt alene. Et kjent musikkmagasin skrev at Watch Out For Lucy burde ha vært gitt ut som egen singelplate, og ikke som baksidelåt. Tross alt havnet den kjappe, swingende låten helt av seg selv innafor topp 40 i USA. Her er den.

Nevnte jeg forresten at mannen som produserte albumet Backless var velkjente Glyn Johns? En dyktig brite med mange kjente navn på cv’en; Eagles, Rolling Stones, The Who, The Kinks, Bob Dylan, Led Zeppelin og mange andre. Og sammen med musikerne gjorde han låter som Danny Flowers og Don Williams sin Tulsa Time, og JJ. Cale sin I’ll Make Love to You Anytime og til Eric Clapton sine. Her er sistnevnte.

Jeg avslutter innlegget med Tell Me That You Love Me, én av de tre låtene på albumet skrevet av Eric Clapton. Låten handler om behovet for å bli elsket og holdt på rett kjøl av kvinnen i sitt liv. Rett og slett.
Takk for at du ble med helt hit.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org og norwegiancharts.com
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.