Den underfundige, gule med The Who, pluss et par til

The Who er i dag ansett som et av de mest innflytelsesrike band i rockhistorien, både musikalsk og på andre måter. De spilte blant annet en viktig rolle i lanseringen av store PA-systemer, og utviklingen av Marshall sitt velkjente forsterker-utstyr. Og også i bruken av synthesizer i rockmusikken. De ble et forbilde for andre i sceneopptreden og spillestil. Særlig for mange bassister og trommeslagere.

Karrieren startet i London i 1964 med de fire medlemmene Pete Townshend, Roger Daltrey, Keith Moon og John Entwistle. Diskografien til The Who viser at bandet ga ut et respektabelt antall plater. Blant annet 12 studioalbum og 58 singelplater, den første singelen allerede i debutåret. Bandet forble et band til 1983, men har i årene etter hatt mange opptredener og konserter ved spesielle anledninger. Keith Moon døde i 1978, og ble erstattet av Kenney Jones. Mens John Entwistle døde i 2002.

Mitt første bekjentskap med The Who ble gjennom NRK sin radiohitliste Ti i Skuddet. Der jeg oppdaget mange andre band og artister midt på 60-tallet. Bandet hadde allerede hatt sitt gjennombrudd i hjemlandet med fem singelplater innafor topp ti på hitlista. Og da den sjette topp ti-låten i Storbritannia kom til Norge og ble en topp ti-låt også her i landet, var vi nordmenn med på suksessen. Låten var Happy Jack.

Før det hadde riktignok låten A Legal Matter fått prøve seg i Ti i Skuddet, uten suksess. Men da deres tiende singel, den underfundige Happy Jack kom med i programmet vinteren 1967, var denne fjortisen med på notene. Låten ble min første Who-favoritt, og en låt jeg gjerne lytter på 57 år etter. Singelen i den norske utgaven – den inni det gule coveret du ser på bildet over – lå i seks uker på Ti i Skuddet-lista. Og var ei av Norges ti mest solgte singelplater i like mange uker.

Pete Townshend, som skrev Happy Jack skal ha sagt at låten var basert på en mann på ei strand i Townshend sitt barndoms ferieparadis. Mannen pleide å sove på stranda, og ungene pleide å erte mannen. Men han tok det med et smil. Og den dagen de gravde ham ned i sanden brydde ikke mannen seg, han bare lo. Her er The Who og den litt mer enn to minutter lange Happy Jack. I en video med bandmedlemmene. Klikk og lytt.

The Who sin åttende singelplate I’m a Boy kom ut sommeren 1966. Jeg fikk den med meg på den tida, men husker ikke hvor. Låten ble aldri med i Ti i Skuddet. Antakelig var den for kontroversiell til å bli sluppet løs på norsk ungdom. I’m a Boy handlet om et par som ønsket seg fire jenter, men som fikk tre jenter og en gutt. Mora og de tre søstrene behandlet ham som ei jente, sminket og pyntet ham, og kledde ham i jenteklær. Til hans store fortvilelse og protester. I’m a boy, I’m a boy, but my ma won’t admit it. I’m a boy, I’m a boy, but if I say I am, I get it…

I’m a Boy ble skrevet til rock-operaen Quads som skulle handle om framtida, der foreldre selv kunne bestemme kjønnet på sine barn. Operaen ble skrinlagt. Men låten ble en stor hit i Storbritannia og en topp ti-hit i det øvrige Europa, inkludert Norge. Låten fikk seks uker som ei av landets ti mest solgte singelplater. Her er I’m a Boy, skrevet av Pete Townshend.

Jeg avslutter med låten som ga The Who deres internasjonale gjennombrudd. My Generation var bandets fjerde singelplate, og kom ut høsten 1965 fra debutalbumet med samme navn. Låten ble The Who sin mest populære i Europa. Her i landet ble låten holdt unna Ti i skuddet. Og i BBC ble My Generation nektet spilt da man mente at den var en fornærmelse mot dem som stammer. Kanalen ombestemte seg imidlertid da låten ble svært populær.

My Generation regnes i dag som en av rockens store klassikere. Den ble skrevet av Pete Townshend for britiske ungdoms-opprørere. Han fortalte i ettertid at han skrev låten i ergrelse over dronningmoren. Hun skal ha beordret en likbil han eide tauet bort fordi den sto parkert på et sted der hun så den på sin daglige kjøretur i området. Her er My Generation. En favoritt i tenårene, og en favoritt i dag.
Takk for at du hang med helt hit.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.