Mama told me not to come…

Randy Newman skrev låten til Eric Burdon sitt første soloalbum i 1967. Mama Told Me Not to Come ble spilt inn av Burdon for først å gi den ut som singelplate i 1966. Singelen ble aldri utgitt, og Mama Told Me Not to Come ble i stedet gitt ut på albumet Eric Is Here. Som var et album med Eric Burdon & The Animals. Innviklet? Det kommer mer.

Musikerne på albumet var imidlertid ikke The Animals. Bare Burdon og bandets trommeslager Barry Jenkins var med. De øvrige musikerne kom fra Benny Golson Orchestra og Horace Ott Orchestra. Og albumet ble gitt ut bare i USA, i mars 1967. I månedene etter at The Animals var oppløst og før Eric Burdon & The Animals ble dannet. Albumet ble for øvrig ingen suksess.

Randy Newman, som skrev låten, ga den ut på sitt andre studioalbum som kom ut i april 1970. Måneden etter ble Mama Told Me Not to Come gitt ut av Three Dog Night, et av mine favorittband fra den tida der. Deres versjon var tøffere enn originalen, og ble utgivelsen med mest suksess. Og låten gikk til topps på Billboard-lista i USA, havnet på andreplass i Canada og på tredje i Storbritannia.

Selv om Mama Told Me Not to Come ble en topp ti-hit i flere land, rakk den ikke opp på salgslistene her i landet. Singelen kom ut i Norge med coveret på bildet øverst. Ungdomsjuryene i Ti i Skuddet likte den, og låten ble en av årets 15 mest populære på radiohitlista til NRK i 1970. Den fikk åtte uker høyt oppe på Ti i Skuddet-lista, med en andreplass som beste plassering. Og lå på tredjeplass da programmet ble satt på pause i nesten tolv år like før jul i 1970.

Lista er lang over andre artister som har spilt inn Mama Told Me Not to Come. En av dem er Tom Jones som ga ut låten som singel våren 2000 og fikk en hit med den, spesielt i Storbritannia. Wilson Pickett og Jackson Five ga også ut låten til Randy Newman. Filmskapere har brukt den i sine filmer. En av dem var Terry Gilliam fra Monty Python. I 1998.

Randy Newman skrev teksten basert på sin egen oppfatning av musikkmiljøet i Los Angeles på 60-tallet. Han lot hovedfiguren være en ung mann som havner på en fest. Og som oppdager at der foregår det litt av hvert. Han ser ting han aldri har sett før. Og når han oppdager at kjæresten ligger besvimt på golvet forlanger han å få åpnet vinduene. Og han husker mora sin formaning: – Mama told me not to come. That ain’t the way to have fun, son.

Three Dog Night sin versjon av Mama Told Me Not to Come står øverst på liker-lista mi, og derfor har jeg valgt lyden av den. Klikk og lytt, og takk for at du ble med helt hit.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org
Bilde fra discogs.com
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.