Funky funk fra 1976

Det å jobbe i radio-/TV-forretning med egen platebar hadde sine fordeler på 70-tallet. Der oppdaget jeg mye ny musikk. Som en låt og et album fra funk-rockbandet Wild Cherry. Og albumet fra 1976 med samme navn som bandet ble kjapt kjøpt på kassett til bruk både i bilen og i heimen oppunder skråtaket i Andreas Lindsgate. I tiåret etter kom debutalbumet til Wild Cherry på plass i hylla mi, på CD.

Amerikanske Wild Cherry ble startet i 1970 av vokalist og gitarist Rob Parissi i en liten by i Ohio. Bandnavnet tok han fra ei eske halspastiller han så i en butikk. De første årene spilte bandet amerikansk rock, og ga ut en del singelplater uten å bli lagt særlig merke til på landsbasis. Den manglende responsen og suksessen gjorde at bandet ble oppløst.

Rob Parissi tok en pause fra musikken, men i 1975 gjorde han et nytt forsøk med nytt band og nye musikere. Disco-musikken var på vei inn, og bandet ble stadig oppfordret til å spille mer dansbar musikk. De gjorde det, og da en tilhenger av bandet ropte til dem «Are you white boys gonna play some funky music?», ga tilropet Rob Parissi en idé. Han skrev låten Play That Funky Music. Bandet spilte den inn og ga den ut som singelplate og som en funk-låt.

Det funk’et. Play That Funky Music ble en stor hit for Wild Cherry. Den gikk til topps både på rhythm & blues-hitlista og pop-hitlista til Billboard i USA. Og på to andre lister i samme land. Etter hvert nådde låten internasjonale hitlister på begge sider av Atlanteren. Og snek seg også inn i musikksmaken min. En enkel fyr bosatt i Harstad i det kalde nord, med en rund musikksmak. Som etter hvert kjøpte debutalbumet til Wild Cherry, stappet med tøff, funky musikk.

Albumet Wild Cherry solgte til platina i USA, det vil si én million eksemplarer. Bandet fikk American Music Awards for årets beste rhythm & blues-singelplate. Og ble utnevnt til årets beste pop-gruppe av Billboard. Og to nominasjoner til Grammy-priser. Men, bandet fikk en kort karriere. I 1979, etter fire studioalbum og et ti-talls singelplater, ble bandet oppløst.

Jeg har valgt ut tre av de ni låtene på albumet Wild Cherry. Først ut er Don’t Go Near the Water, ei oppfordring skrevet av Rob Parissi. Legg merke til at versene og refrengene på låten går i én toneart hele veien. Og det funk’er. Klikk og lytt.

Låten Ninety-nine and a Half (Won’t Do) ble skrevet av Steve Cropper, Eddie Floyd og Wilson Pickett. Sistnevnte ga den ut på sitt tredje studioalbum i 1966. Flere artister har gitt ut låten på plate, blant dem Creedence Clearwater Revival på sitt debutalbum i 1968. Wild Cherry kalte låten 99 1/2. Her er deres versjon.

Så til sjefs-låten Play That Funky Music. Som nevnt skrevet av Rob Parissi etter et tilrop fra en publikummer. En topp ti-låt i Europa og Australia, og nummer én på fire forskjellige lister i USA.
Takk for at du hang med helt hit.

Fakta sjekket hos en.wikipedia.org
Lyd fra YouTube

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.