Om åtteåringer, fiskebåter, juletrær til besvær, og litt til fra høsten 1960

Mine jevnaldrende og jeg hadde gjennomført første skoleår og var i gang med det neste da høsten 1960 kom sigende. Noen av oss hadde hatt bursdag før skolestart, og før høsten var omme var vi alle blitt åtteåringer. Og i løpet av det halve skoleåret skulle vi for første gang bedømmes og gis fire karakterer i den splitter nye karakterboka. Karakterer for flid, framgang, orden og oppførsel.

Vi var syv elever da vi gikk i første klasse. Tre jenter og fire gutter. Og i det nye skoleåret skulle vi dele klasserom med dobbelt så mange ett år eldre elever fra tredje trinn. Dette fordi skolen i Grov var fire-delt. Noe som førte til at vi fra andre skoleår gikk sammen med ett år eldre annet hvert år, og de øvrige annet hvert årene med ett år yngre elever. Komplisert? Neida.

Vi åtteåringer lærte ikke om det som skjedde rundt oss. Og som voksen har jeg derfor tatt i bruk Nationalbibliotekets nettsider for å døyve nysgjerrigheten ved å bla i gamle aviser. For å finne ut om det i det hele tatt skjedde noe relatert til bygda og vår del av kommunen. Som den høsten og i tre år til het Astafjord. Ordfører i kommunen var Peder Ellefsen, som allerede hadde 14 år bak seg som ordfører. Han fylte for øvrig 65 år åtte dager inn i september, og fikk sin fortjente omtale i lokalavisa fra nærbyen i nord-vest.

Nybygg og båter
Livet på skolen i Grov gikk sin vante gang høsten 1960. Det samme gjorde livet rundt oss i Grovfjord. Den første uka i september fortalte lokalavisa at byggingen av Helsehuset skulle i gang med det første. Byggmester Harald Nilsen i Tovik og mannskapet hans skulle utføre jobben. Man ventet at huset når det var ferdig høsten 1961 ville komme på rundt 400.000 kroner. Bygget skulle inneholde legekontor, tannklinikk, kommunale kontorer og herredsstyresal. Pluss leilighet til ei helsesøster.

Tomta til Helsehuset var gravd ut, og støping av sokkel var i gang. Så skulle underetasjen mures, og resten av bygget settes opp som trebygg. Bygging i tre drev man også med lenger ut i bygda, hos E. M. Hansens Slip & Båtbyggeri. På slippen sto tre trebåter til renovering. Og man hadde nettopp levert en 30 fots nybygget fiskebåt til en reder i Lavangen. Man var dessuten, til eget bruk, i gang med å utvide bygningsmassen med ei ny smie og et byggeskur med 25 meters lengde.

Ved Kaarbøs Mek. Verksted i Harstad bygde man båter i annet materiale. Lørdag 21. oktober sjøsatte man sitt bygg nr 32. Båten var havfiskefartøyet Othelius Nilsen, bygget for de to Grovfjord-rederne Henry Nilsen og Helge Hansen. Båten var 120 fot, og skulle leveres fiks ferdig senere den høsten. Overleveringen skjedde dagen før nyttårsaften, og da gikk turen rett hjem til Grovfjord med flaggene til topps. Othelius Nilsen ble tatt imot av en stolt folkemengde på kaia. Men bare for noen dagers opphold før sildefiske i Nord-Troms. Bildet under er fra Harstad Tidende.

Folketall og biler
Første dag i november kom resultatet av folketellingen i Norge for 1960. Den første på ti år. Statistisk sentralbyrå kunne fortelle at knappe 3,6 millioner mennesker bodde i landet. Av dem hadde Astafjord kommune 1.003 tilstedeværende, fastboende innbyggere. I tillegg var rundt 80 hjemmehørende med adresse i kommunen, men bodde andre steder.

Data fra tellingen ble for første gang brukt til å opprette et sentralt register over alle innbyggerne i landet. Blant annet med opplysninger over hvem som hadde telefon og hvem som hadde bil. De fleste bilene som rullet på veiene Grovfjord i den tida var eldre modeller. Fordi under oppbyggingen av landet etter andre verdenskrig fikk kun personer med et spesielt behov for bil lov å kjøpe nyproduserte biler.

En av dem var Sverre Holand, som nylig hadde fått turbil- og skolebuss-bevilling med Astafjord kommune som bestillingsområde. Som det het så fint i papirene. Bilrasjonerings-ordningen ble for øvrig lagt vekk for alltid 1. oktober 1960, og bilen ble allemannseie. Da ordningen ble borte, fikk salget av nybiler et kraftig oppsving.

Apropos biler. Tidlig en morra tidlig i oktober møttes en personbil og en lastebil i nærheten av Minde. Lastebilen kom fra Narvik og var full-lastet med sand. Den hadde kjettinger og klarte å stoppe. Personbilen hadde ikke kjettinger, og det hele endte med et brak. Kollisjonen var så kraftig at ingen av bilene var kjørbare etterpå. En passasjer i personbilen kjente kollisjonen godt på kroppen, men ble ikke skadet. Hvordan lastebilen sitt sand-lass klarte seg sa lokalavisa ingen ting om.

Penger, politikk og sånt
Midt i september la formannskapet i Astafjord kommune frem budsjettforslaget for 1961. Der foreslo man å bruke totalt 945.810 kroner det året. Forslaget skulle behandles av kommunestyret senere i september. Noen av de sekssifrede beløpene skulle brukes til skolesektoren, til offentlig arbeid og til fylkesskatt. På den sekssifrede inntektssida hadde man beregnet 290.000 kroner i skatt på inntekt og formue.

I tillegg skulle det blant annet brukes femsifrede beløp på veianlegget Grov-Stræte, på veien Opdal-Kovan, og på veien Myklevoll-Helleren. Pluss firesifrede beløp til reparasjon av Grov skole og Saltvann skole. Og man foreslo å sette av 20.000 kroner til Helsehuset. Alt i 1960-kroner. Kommunestyret vedtok budsjettet i neste møte. Vel og merke etter lang diskusjon, og med justeringer. Men, for å få det til å gå opp måtte man bruke hele kommunens skattereguleringsfond på 315.000 kroner.

Kommunestyret vedtok å gå til innkjøp av et knuseverk. Det skulle plasseres i kommunens steinbrudd på Sletta for å kunne produsere egen grus til de nedslitte veiene i Grovfjord. Og til andre dertil egnete formål. I mangelen på et naturlig grustak i kommunen. Statens Vegvesen ville også gjerne ha grus fra verket. Og man regnet med at konstruksjonen ville bringe cirka 6.000 kroner inn i kommunekassa. Fra vegvesenet og andre grusere.

Ved starten av møtet hadde for øvrig bare ni av de femten medlemmene i kommunestyret møtt opp, og møtestarten måtte utsettes litt. Ordføreren bemerket at det alltid var de som bodde nærmest som kom for sent til møtene. Og det ville han ha en slutt på. I møtet foreslo ordføreren å selge gamle Saltvann skole, den i Sollia. Skolen sto og forfalt, og han mente at det var bedre at et lag eller ei forening overtok den. Et tidligere forslag om at pengene kunne brukes til en filmfremviser til bruk på skolene i Astafjord ble gravd fram igjen. Bildet under er fra Facebook, med ukjent fotograf.

Samferdsel
Veisjefen i Troms uttalte i september at hovedveianlegget Storfossen-Steinsland nå var blant de viktigste i Troms fylke som sysselsettingsobjekt. Og at veien ville få stor betydning for samferdselen i Sør-Troms. Og spesielt for Hilleshamn som var isolert fra veinettet. Han mente at veien ville påskynde Tjeldsundbrua – unnskyld, Tjeldsundbroen, og gjøre veien kortere fra Harstad til sentralflyplassen på Bardufoss. Det er når man leser sånt som dette at man skjønner at mye har endret seg fra den tida til i dag, ikke sant?

Juletrær til besvær
Nyttårsaften kunne lokalavisa fortelle at skogeiere fra Astafjord og Skånland måtte kaste tre billass med juletrær, 6-700 trær. Det som skjedde var at man i Tromsø ble i mangel på juletrær, og dagen før lillejulaften var lagrene til juletreselgerne tomme. Fylkesskogsjefen henvendte seg til herredsskogmesteren på Borkenes, som på sin side kontaktet skogeiere i de to nevnte kommunene.

Skogeiere satte i gang storstilt juletrehogst, også med innleide folk, og fraktet dem til Tromsø med to lastebiler. Men, der hadde man allerede skaffet nok trær lokalt. Et tredje billass ble sendt til Narvik, men også der hadde man fått tak i trær lokalt. Herredsskogmester Pettersen sa til lokalavisa at skogeierne nok ville få erstatning for tapet. Ikke etter avtale, men som en tillitssak mellom skogetaten og skogeierne. Vakkert.

Vi åtteåringer tok juleferie med de nevnte karakterer for flid, framgang, orden og oppførsel. Og tenkte neppe på politikere eller herredsskogmester Pettersen eller kommunale inn- og utgifter. Men heller på at vi hadde fri fra skolen i et par uker. Om vi i juleferien tenkte særlig mye på siste halvår som andreklassinger får bli et annet kapittel.
Takk for at du ble med helt hit.

Fakta sjekket hos nb.no, ssb.no og Wikipedia
Grov-bilder fra eget arkiv

Følg bloggen på Facebook: KLIKK HER!

Følg bloggen på e-post:
Klikk på plusstegnet i det hvite Følg meg-symbolet som ruller til høyre på skjermen. Legg inn e-postadressen din, og du får en e-post med link til nye innlegg som legges ut.

2 kommentarer

Kommentarer er stengt.